Hirdetés

Közös fellépést szorgalmaz a Magyar Polgári Erő a magyarellenességgel szemben

Teljes körű összefogást és közös fellépést szorgalmaz a Magyar Polgári Erő a magyarellenesség minden megnyilvánulásával szemben – közölte szerdán Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő, a Magyar Polgári Erő ügyvivő elnöke. A közleményből kiderül: a román külügyminisztérium gesztusát kifogásolja, amely Novák Katalin magyar köztársasági elnöknek a csíksomlyói búcsúkor közzétett bejegyzése ellen tiltakozott, amelynek az államfő a székely himnusz egyik sorát emelte ki címnek: „„Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk!”

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 2 perc
Közös fellépést szorgalmaz a Magyar Polgári Erő a magyarellenességgel szemben
Fotó: Kulcsár-Terza József/Facebook

A közlemény szerint Románia ismét megmutatta valódi önmagát. „Újból előtört a magyarellenesség. Hiába a nemzetközi vállalások, a két ország közötti megállapodások, a magyar mindig és minden körülmények között a román sovinizmus célkeresztjében marad. Ezúttal a csíksomlyói pünkösdi búcsún elhangzottakra rezzent meg a román külügyminisztérium. Több százezer magyar zarándok nemzeti imája sérti érzékeny lelküket. »Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk!« Nem először emelik fel szavukat nemzeti imáink miatt. Kilenc évvel ezelőtt a magyar Himnusz elénekléséért büntettek. Románia nemhogy közelítene, de egyre távolodik az európai értékektől, a ’89-ben áhított jogállamiságtól” – áll a közleményben.

Kulcsár-Terza József emlékeztet: a román–magyar alapszerződés 14. bekezdése kimondja, hogy „a Szerződő Felek elősegítik az országaik eltérő etnikai, vallási, kulturális és nyelvi eredetű állampolgárai közötti tolerancia és megértés légkörét. Elítélik az idegengyűlölet, a faji, etnikai és vallási alapú gyűlölet, diszkrimináció és előítéletek mindenfajta megnyilvánulását, és hatékony intézkedéseket tesznek ezek bármiféle megnyilvánulásának megelőzésére.”

„A Magyar Polgári Erő szorgalmazza a teljes körű összefogást és közös fellépést a magyarellenesség minden megnyilvánulásával szemben, ugyanakkor visszautasítja a közösségünk és a magyar nép iránt tanúsított ellenséges magatartást, és követeli a nemzetközi jogok és kötelezettségek betartását! Több tiszteletet Európa egyik legősibb népének! Több tiszteletet a magyaroknak!” – írta közleményében Kulcsár-Terza József.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!