Hirdetés

Közel ötszáz gyergyóremetei lakos tett panaszt Strasbourgban az őket ért jogsérelmekért

Hatékonyabb lehet a csoportos panasztétel a magyar közösségeket ért jogsérelmek esetén – erre hívja fel a figyelmet a Székely Figyelő Alapítvány. Jó példát is ismertettek erre sajtótájékoztatón.

Barabás-Pál Hajnalka
Közel ötszáz gyergyóremetei lakos tett panaszt Strasbourgban az őket ért jogsérelmekért
Csoportos panasztételt szorgalmaz a Székely Figyelő elnöke a kisebbségi jogok érvényesítéséért Fotó: Barabás Pál Hajnalka

Folyamatosan támadásokat intéz a Dan Tanasă által vezetett szervezet a székelyföldi önkormányzatok magyar nyelvű kiadványai ellen. Eddig tíz település ellen, tizenöt esetben indított ezek miatt eljárássorozatot. Hatékony lehet, ha nemcsak az önkormányzatok és a hozzájuk csatlakozó Székely Figyelő Alapítvány perel, hanem a jogsértett közösség is, véli Árus Zsolt, az alapítvány elnöke. A jogvédő szervezet vezetője jó példát is ismertetett erre, Gyergyóremete esetét. A község ellen az ADEC 2019-ben tett panaszt, amit a diszkriminációellenes tanács megalapozottnak talált, és 2000 lej büntetést rótt ki a községre.

– Tette ezt úgy, hogy a tanács elnöke különvéleményében jól megindokolva, többek közt a Románia által ratifikált Kisebbségi Keretegyezményre és a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájára hivatkozva kifejti, hogy nincs szó diszkriminációról, az önkormányzat jogszerűen jár el, a helyzet pedig az, hogy pontosan a kérés jogsértő, mert a panaszos célja az, hogy megakadályozza, hogy egy többségében magyar anyanyelvű közösség éljen a nyelvi jogaival – mutatott rá Árus Zsolt. A község bíróságon támadta meg ezt a határozatot, részletesen és jól megindokolva kifejtette, hogy a határozat törvénytelen, ezért kérte annak megsemmisítését. Mindezek ellenére a Marosvásárhelyi Ítélőtábla elutasította a panaszt.

A gyakorlatban úgy néz ki, hogy van egy 98,22%-ban magyarok lakta nagyközség, amelynek az önkormányzata megjelentetett egy olyan helyi lapot, amiben önkéntesek a szabadidejükben a helyi közösség számára fontos eseményekről számoltak be. Ennek a lapnak a megjelenését lehetetlenítette el egy rosszindulatú panasz, amit egy minden jogalapot nélkülöző ítélettel a hazai bíróságok jóváhagytak.

Következésképpen a jogsérelmet elsősorban a község lakói szenvedték el, éppen ezért az rendben van, hogy jogvédő szervezetként mi panaszt teszünk Strasbourgban, de – legalábbis elvileg – az sokkal meggyőzőbb, ha maguk az érintettek teszik meg azt. Ez a javaslatunk pedig meghallgatásra talált, így tavaly december végén postázták az első olyan csoportos panaszt, amelynek a megszületésénél a Székely Figyelő segédkezett. A remetei közösség pedig ezúttal is kitett magáért, ami konkrétan azt jelenti, hogy a panasz nem egy borítékban ment el, hanem egy testesebb csomagban, ugyanis

szám szerint 469 személy csatlakozott a kezdeményezéshez, így a dobozba ennyi ügyvédi megbízás, illetve személyi adatokat tartalmazó lap is került

– részletezte Árus.

Az ügy most ott tart, hogy a küldeményt a bíróság titkárságán január 12-én átvették, pár hónapon belül fejlemények várhatók. 

– Az elmúlt napokban több olyan bírósági ítélet is született Székelyföldön, amely kapcsán hasonlóan lehetne fellépni. Az eljárás ismertetésében és lefuttatásában szívesen vállal részt a Székely Figyelő Alapítvány – mutatott rá Árus.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!