Hirdetés

Korrupcióért nem, zsarolásért elítélték Mezei Jánost

Sem a gyilkostói 400 négyzetméternyi terület eladásában, sem a sikkasztásra való felbujtásban nem találta vétkesnek Mezei Jánost, Gyergyószentmiklós egykori polgármesterét a Marosvásárhelyi Ítélőtábla. A zsarolás vádpontban azonban elítélték, három év börtönbüntetést kapott, amelynek végrehajtását négy évre felfüggesztette a bíróság. Továbbá kártérítés fizetésére és közmunkára kötelezték. Az ítélet jogerős, Mezei elfogadja. 

Barabás-Pál Hajnalka
Becsült olvasási idő: 3 perc
Korrupcióért nem, zsarolásért elítélték Mezei Jánost
Csak részben mentették fel Gyergyószentmiklós korábbi polgármesterét Fotó: László F. Csaba/archív

Pénteken a kora délutáni órákban tette közzé a Marosvásárhelyi Ítélőtábla a Mezei János egykori gyergyószentmiklósi polgármester ügyében hozott döntést. Több vádpontban is döntést hoztak. Mezeit többek közt korrupcióval vádolták, amiatt, hogy eladott 400 négyzetméternyi területet, amelyet a Monturist Kft. kezelt. A bíróság nem találta korrupcióban vétkesnek Mezeit, illetve ugyanígy felmentették a sikkasztásra való felbujtás vádja alól is. Utóbbival azért vádolták meg, mert házi őrizetbe vétele után arra kérte a városháza titkárnőjét, juttassa el hozzá az egyik tanácsülés jegyzőkönyvként rögzített videofelvételét.

A bírák azonban vétkesnek találták és elítélték Mezeit zsarolás miatt. A volt polgármester azzal fenyegette meg Virág Zsoltot, a Monturist Kft. akkori ügyvezetőjét, hogy ha nem mond fel, „sem dolgozni, sem élni nem fog tudni többet a városban”. Emiatt háromévnyi börtönbüntetést kapott az egykori elöljáró, amit a bíróság négy év felfüggesztett börtönbüntetésre változtatott. Mezeit öt évre eltiltják a közügyektől, és tízezer eurónyi erkölcsi kártérítést is fizetnie kell Virág Zsoltnak.

Mezei Jánost megdöbbentette a végleges ítélet, amely ellen fellebbezni nem lehet.

– Két alkalommal, Csíkszeredában és Marosvásárhelyen is felmentettek, akkor a bíróság úgy látta: ezek a tettek nem léteznek. Azt gondolom, a dokumentumok, felvételek, kivizsgálások alapján, a tanúvallomások nyomán a bíráknak látniuk kellett volna, hogy teljes mértékben ártatlan vagyok. Ezt nemcsak mondtam, hanem bizonyítottam is – fogalmazott megkeresésünkre Mezei János.

A felfüggesztett börtön és az erkölcsi kártérítés mellett egyébként hatvannapnyi közmunkára is ítélték Mezei Jánost, ezt a helyi kórháznál vagy mentőállomásnál köteles ledolgozni. Az ügyben a városháza korábbi titkárnője is érintett volt, őt sikkasztással vádolták, ám felmentette a bíróság.

A bírósági eljárás 2015 januárjában kezdődött, azóta Mezei egy hónapot börtönben ült, házi őrizetbe küldték két hónapra, másfél évet töltött hatósági felügyelet alatt, és több mint 110 bírósági tárgyaláson van túl.

Kövessen a Facebookon!