Hirdetés

Kifelé a vikingekkel?

Jakab Árpád
Becsült olvasási idő: 3 perc

Várható volt: a román sajtóban, közvéleményben eszelős hisztériát váltott ki, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) jóváhagyta a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) azon kérését, hogy a történelmi Magyarország-jelképet ne kezelje politikai indíttatású szimbólumként, így a jelkép már megjelenhetett csütörtökön az észtek elleni felkészülési mérkőzésen a Puskás Arénában, s minden kétséget kizáróan megjelenik ma is, a bolgárok elleni Eb-selejtezőn.
Ismert, az ismeretlen tagokból álló FARE (Football Against Racism in Europe) nevű szervezet korábban bepanaszolta az MLSZ-t az UEFA-nál a szimbólum stadionokban való kihelyezése miatt, de az európai szövetség úgy döntött, önmagában a történelmi Magyarország térképe és az árpádsáv színei nem minősülnek rasszista magatartásnak. Az őrjöngő román sport- és közéleti lapok, a kérdés kapcsán megszólaló politikusok, közszereplők, a fröcsögő kommentelők egy dolgot felejtenek el: a drapéria a történelmi Magyarország tiszteletét, a határon túli szurkolókkal való összetartozást szimbolizálja, nevetséges hisztériakeltés ezzel kapcsolatban azt vizionálni, hogy a magyar tankok máris felsorakoztak a trianoni határokon. Nincs ebben semmi kirekesztés, mások iránti ellenérzés, ezek a jelképek az összetartozás érzését fejezik ki, azt, hogy összeköt bennünket a közös múlt, a jelen, s remélhetőleg a jövő is, s mindez nem más kárára, hanem a mi üdvünkre. Talán ezt kellett volna hogy elmagyarázza a román közvéleménynek Asztalos Csaba, a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács magyar elnöke is, mielőtt arról beszél, hogy a történelmi jelkép revizionista konnotációkat tartalmaz. Talán el kellett volna magyaráznia, hogy Nagy-Magyarország térképe nem vízió, hanem valós, ezeréves történelmi tény, mert hiába változtak meg az ország határai, a nemzeti összetartozás érzése ettől még nem változott, s hogy a szeretet fűz össze minket, nem a gyűlölet, hiszen a gyűlölet tényleg nem pálya.

A Román Labdarúgó-szövetség azonnal az UEFA-hoz fordult magyarázatot s a magyar jelképekre vonatkozó döntés felülvizsgálatát kérve. Javaslom, ha a Szent István-i Magyarország térképe, az árpádsávos zászló kirekesztő, nem az összetartozás érzését erősíti, ha egyesek számára súlyos fenyegetést jelent, akkor azonnal tiltsák ki a stadionokból a viking sisakosokat, a római katonáknak, Nagy Sándoroknak, török szultánnak öltözött szurkolókat is, hiszen ennyi erővel ez is azt jelenti, hogy újra kardélre akarnak hányni bennünket, el akarják foglalni országunkat, fel akarják dúlni házainkat, le akarják rombolni templomainkat, meg akarják gyalázni asszonyainkat.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!