Hirdetés

Kiegészítők, természetesen

Nincs két egyforma darab. Talán ez jellemzi leginkább a gyergyótekerőpataki Fodor Boglárka által készített fa ékszereket, amiket pirogravírozási és csiszolási technikákkal készít el.

Fórika Dóra
Becsült olvasási idő: 4 perc
Kiegészítők, természetesen
Fotó: Fodor Boglárka archívuma

Fodor Boglárka 2020-ban kezdett fa ékszereket készíteni. A járvány időszaka okozta bezártság és unalom szülte az ötletet, ami később különleges hobbivá alakult.  
– Mindig szerettem az egyedi, kreatív dolgokat, és szerettem volna egy olyan nyakláncot készíteni magamnak, amilyen senkinek nincs. Elkezdtem tehát kísérletezni a pirogravírozás technikájával. Nemcsak magamnak, hanem barátoknak is készítettem ajándékba nyakláncokat, fülbevalókat – beszélt a kezdetekről Bogi.

Fodor Boglárka archívuma

Rajzol, éget, csiszol

A pirogravírozást egy ceruzaszerű, elektromos árammal működő géppel végzi. Ennek hegye felforrósodik, és akár egy ceruzával, könnyedén lehet mintát rajzolni a fába. Az alapanyagok beszerzésében és az előmunkálatokban gyakran kap segítséget, de a kivágott faformákat legtöbbször ő maga fűrészeli és csiszolja méretre.
– Az elején csak égetéssel díszítettem a kör, négyzet vagy háromszög alakú fadarabokat, viszont az utóbbi időben új technikát is alkalmazok. Különböző típusú fákból (mint a mahagóni, cseresznyefa) csiszolok ki formákat. Leginkább állatfejeket készítettem eddig, rókát, farkast, szarvast, ami az agancsával együtt nagyon bonyolult volt, de nagyon büszke vagyok rá, hogy sikerült. Igazából ezzel a technikával bármit lehetséges létrehozni – tudtuk meg.
Bogi rengeteg időt töltött azzal, hogy rájöjjön, miképpen tudja megfelelően tartóssá tenni a termékeit. Célja az, hogy a fa ékszerek ne menjenek tönkre, ha víz éri őket, az elkészített medál pedig ne veszítse el a színét, fényét. A legjobban az üveggyanta (epoxi) vált be, így a nyersfa állapotból úgy lesz fényes, tartós, egyedi ékszer, hogy a formára vágás, csiszolás, mintázat elkészítése után kerül rá egy réteg üveggyanta is. A különböző fafajták által különböző színt is kapnak a termékek, amit az üveggyanta még jobban kiemel.

Fodor Boglárka archívuma

Nosztalgikus illat ihlette alkotás

Bár mostanában a munka miatt kevesebb ideje akad az alkotásra, ha érkeznek kérések, megrendelők, vagy talál olyan új mintát, amiben kihívást lát, szakít rá egy kis időt, hogy elkészítse. Legtöbbször az internetről inspirálódik, de szabadkézzel, fejből is megy már a minták rajzolása.
– Amikor az ékszerekkel foglalkozhatok, minden percét élvezem, mert megnyugtat az alkotási folyamat. Amikor égetem a fát, kellemes égettfa-illat árad. Ilyenkor mindig az az emlékkép jut eszembe, amikor kiskoromban ültem a kandalló előtt, és éreztem a pattogó tűzifa illatát. Rájöttem, hogy pont azért szeretem ezt csinálni, mert otthon­érzetet ad, és a gyerekkoromra emlékeztet – zárta Fodor Boglárka.

Fodor Boglárka archívuma

Fodor Boglárka archívuma



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!