Hirdetés

Készül a sportstratégia (12.)

Hargita megye sportstratégiája úgy készül, hogy mindenki számára érthető és megvalósítható legyen. Ennek érdekében szeretnénk, ha mindenki sorozatunkon keresztül betekintést kapna a stratégia miértjéről.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 3 perc

Azt a tényt, hogy a sportot bármikor el lehet kezdeni, vagy új­ra­kezdeni, legjobban a veterán sportok létezése bizonyítsa. Hargita megyében nagyon sok volt sportoló – közösen kezdő felnőttsportolókkal – versenysportolókat megszégyenítő rendszerességgel edz. Mindezt teljes mértékben a sport iránti szeretetből.
A veterán sportot sokan megmosolyogják, de alapjába véve a társadalom minden rétegének csak hasznot nyújt. Természetesen nem szabad összetéveszteni az eredmények „súlyát” a felnőtt versenysportokkal, de a veterán edzéseken/versenyeken kötött barátságok nagymértékben hozzájárulnak az adott sport fejlődéséhez. Legyen szponzoráció vagy fontos kapcsolati tőke által.


Hirdetés


Ennek a mozgalomnak a fontosságát az alábbi 10 pontban mutatjuk be:
1. Egészségmegőrzés és -javítás. A veterán sport segít az idősebb korosztálynak fenntartani aktív életmódjukat, csökkentve ezzel a szív- és érrendszeri problémák, elhízás és egyéb krónikus betegségek kockázatát. A rendszeres mozgás segíti az izmok, csontok és ízületek egészségét, elősegítve a mozgáskoordináció fenntartását.
2. Szociális kapcsolatok és közösségépítés. A veterán sporttevékenységek erősítik a társas kapcsolatokat, csökkentik az egyedüllét érzését, és segítik a közösségi kötelékek kialakítását. Ezek a tevékenységek életvidám közösséget hoznak létre, ahol az emberek együtt élvezik a sportolás örömét és támogatják egymást.
3. Az életminőség javítása. A rendszeres testmozgásnak pozitív hatása van az életminőségre, és a veterán sport lehetőséget nyújt az idősebbeknek az aktív életvitelre.
4. Az életkorral járó kihívások leküzdése. A veterán sport segíti az idősebbeket a fizikai és mentális kihívások ellenére is aktívak maradni, fenntartva mozgáskoordinációjukat és egyensúlyukat.
5. Példaértékű szerep a fiatalabb generációk számára. Az idősebb sportolók példaértékűek lehetnek a fiatalabb generációk számára, inspirálva őket az aktív életmód és egészséges életvitel iránt.
6. Társadalom számára hozzá­adott érték. Az aktív idősebb generációk hozzájárulnak egy egészséges társadalom kialakításához, csökkentve az egészségügyi rendszer terheit és erősítve a társadalmi összetartást.
7. Rugalmasság és alkalmazkodás. A veterán sport lehetőséget ad az idősebbeknek az olyan sportágak kipróbálására, amelyek alkalmazkodnak az életkori változásokhoz és szükségleteikhez.
8. Életkorbarát infrastruktúra. A veterán sport népszerűsítéséhez szükséges életkorbarát sportlétesítmények és programok kialakítása támogatja az idősebbek aktív részvételét a sportban.
9. Sportálmok elérése. Második esélyt ad minden olyan sportolónak, mely versenysport-karrier alatt nem tudta elérni a tervezett eredményt, itt elérheti azokat a címeket, melyekre mindig is vágyott (országos és világbajnoki címek)
10. Sportolni versenydrukk nélkül. Lehetőséget ad minden olyan sportolónak, amelyek nem szerették a versenyzéssel járó feszültséget, hogy szívvel-lélekkel élvezze a mozgás örömét.


Ábrahám Előd-Lajos
 Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!