Hirdetés

Készül a sportstratégia (14.)

Hargita megye sportstratégiája úgy készül, hogy mindenki számára érthető és megvalósítható legyen. Ennek érdekében szeretnénk, ha mindenki sorozatunkon keresztül betekintést kapna a stratégia miértjéről.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 3 perc

A sportstratégia irányokat és lehetőségeket ad a megyei sport fejlesztésére. Viszont ahhoz, hogy jó „alapanyag” kerüljön az edzők keze alá, fontos, hogy tudatosítsuk a sportokat választó emberekben, hogy melyik sportág milyen hatással lesz a személyes fejlődésre. A sport legalapvetőbb kategorizálása az egyéni, valamint a csapatsportok. Természetesen nagyon sok átmenet is van, de lényegében a sportágak szabályai eléggé szétválasztják ezeket.
Romániában 66%, Hargita megyében 74% a csapatsportot űzők aránya, mindkét esetben a labdarúgás 50% fölött van. Ez annak is köszönhető, hogy egy nagyon komoly tervezés folyik a sportolók bevonására és nyilvántartására, mert legtöbb sportra az jellemző, hogy a sportolókat csak 4-5 év edzés után igazolják le hivatalosan. Annak érdekében, hogy segítsünk a sportágválasztásokban, az alábbi alpontokban kiemeljük mindkét kategória hatását a személyiségek fejlődére, természetesen azzal a pontosítással, hogy az edző hozzáadott értéke növelheti, vagy esetenként csökkentheti ezeknek a hatását.
Mindkét típusú sportnak fontos szerepe van a gyerekek és sportolók személyiségfejlődésében, azonban az egyes embereknek eltérő igényei és preferenciái lehetnek, tehát a választás attól is függ, hogy melyik típusú sport illik jobban az adott egyénhez.


Hirdetés

Egyéni sportok

1. Önállóság és felelősség. Az egyéni sportokban résztvevők önállóbbak lesznek, fejlesztik a személyes felelősségérzetüket és döntéshozatali képességeiket.
2. Személyes teljesítmény és fejlődés. Az egyéni sportok lehetőséget teremtenek arra, hogy a sportolók személyes célokat tűzzenek ki, és saját teljesítményükön keresztül tapasztalják meg a fejlődést.
3. Állóképesség és kitartás. Az egyéni sportok erősítik a kitartást és az állóképességet, mivel a sportolónak egyedül kell megbirkóznia a kihívásokkal, nehézségekkel.
4. Koncentráció és mentális erő. Az egyéni sportokban résztvevők fejlesztik a koncentrációt és a mentális erőt, mivel egyénileg kell meghozniuk döntéseiket és kezelniük a stresszt.
5. Saját maguk megismerése. Az egyéni sportok segítik a sportolókat abban, hogy jobban megismerjék saját magukat, erősítik az önbecsülést és az önismeretet.

Csapatsportok

1. Közösség és kapcsolatok. A csapatjátékok segítik a társas készségek fejlődését, erősítik a barátságokat és a csapategységet.
2. Felelősség és koordináció. A csapatsportokban résztvevők megtanulnak együtt dolgozni, felelősséget vállalni és koordinálni tevékenységeiket.
3. Csapatmunka és motiváció. A gyerekek megtanulják, hogyan működjenek együtt, támogassák egymást, és megtapasztalják a közös célokért való küzdelmet, ami motiváló hatással van rájuk.
4. Kudarcok kezelése. A csapatok tagjai együtt élnek meg sikereket és kudarcokat, ezáltal megtanulnak együttesen kezelni a nehézségeket és építeni az ellenálló képességet.
5. Sportszerűség. A csapatsportok elősegítik a sportszerűség és a tisztességes játék értékét, ami fontos tanulási tapasztalat a karakter és erkölcsi fejlődés szempontjából.

Ábrahám Előd-Lajos
 Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!