Hirdetés

Képes beszámoló

Sarány István
Becsült olvasási idő: 7 perc
Képes beszámoló
Radu Gheorghian. Alkotó légkör Fotó: Botár László

Képes beszámoló, de lehetne akár Képes napló vagy Napló képekben is a címe a Megyeháza Galériában holnap nyíló festészeti kiállításnak. Színes, változatos, de sokszínűségében és változatosságában is egységes kiállítást láthatunk.
Tavaly nyáron Aknasugatagon, a történelmi Máramarosban Pop Vasile panziótulajdonos látott vendégül kilenc hazai képzőmű­vészt Bukarestből, Resicabányá­ról, Bá­kó­ból és Csík­sze­re­dá­ból, Geor­ge Alexandrescu, Victor Lu­ci­an Cos­tăch­escu, Victoria Ileana Dra­go­mi­res­cu, Radu Gheorghian, Du­mit­ru Macovei, Ioana Mihă­iescu, Flo­ri­an Mihăilescu, Ioan Oratie, valamint Botár László válaszolt a házigazda meghívására.


Hirdetés


A csíkszeredai képzőművész szerint felszabadult hangulat ural­kodott a táborban, a máramarosi táj, a tájegységre jellemző vendégszeretet teremtette meg a termékeny alkotói légkört. A tábor anyagából még abban a hónapban kiállítás nyílt Máramarosszigeten, a Máramaros Néprajzi Múzeumban, az anyagot dr. Roxana Păsculescu műkritikus elemezte és ajánlotta a látogatók figyelmébe.
A kiállítás Csíkszeredába érkezik, holnap délután nyílik meg a nagyközönség előtt. Victoria Ileana Dragomirescu bukaresti kép­ző­művész a Hargita Népe kérdéseire válaszolva számolt be a kiállítás előzményeiről. A Csíkszeredában többször megfordult művésznő hangsúlyozta, hogy az aknasugatagi tábor résztvevői közül többen alkottak már Botár László művészkollégájuk, a Hargita Megyei Kulturális Központ munkatársa meghívására Csíkszeredában, a Free Camp művésztelepen.

– Bár különböző műfajokban és különböző stílusban alkotunk, összeköt minket a művészethez való viszonyulásunk

– hangsúlyozta.
A festőművész szerint Ak­na­su­gatag, akárcsak Csík­sze­re­da táji környezete, kultúrája, az alkotótársak közelsége és a helyiek vendégszeretete révén ihleti meg az alkotókat, ez fűzi egységbe a különböző műveket. Victoria Ileana Dragomirescu elégtétellel számolt be az aknasugatagi táborról, az ott készült alkotásokról, a Máramarosszigeten szervezett kiállításról.

– Nagy örömmel utazom ismét Csíkszeredába, hogy együtt lehessek alkotótársaimmal, és munkánk eredménye fölötti örömünkben osztozzunk a közönséggel

– emelte ki a művésznő, reményét fejezve ki, hogy más településeken is mutatkozik fo­ga­dó­készség a Képes beszámoló kiállítás iránt.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!