Hirdetés

Kapcsolatban lenni a vásárlóval

Tájékoztató, információkkal teletűzdelt, nőcis, kiskutyás, kisbabás, humoros és szívnek-léleknek kedves, silány vagy éppen idegesítő – nagyjából ilyen reklámokkal találkozunk a hétköznapokban, és legtöbbjüket nem kedveljük. Vállalkozóként, termék- vagy szolgáltatás-értékesítőként élnünk kell a reklám lehetőségeivel, hiszen hiába a legjobb a vállalkozásunk, termékünk, szolgáltatásunk, ha nem tudjuk azt eladni – mondja Székely Kinga kommunikációs tanácsadó, a Sapientia – EMTE Csíkszeredai Karának oktatója, akivel a reklámokról beszélgettünk.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 5 perc
Kapcsolatban lenni a vásárlóval
Fotó: László F. Csaba

– Miért fontos vállalkozást, terméket, szolgáltatást reklámozni?

– A köztudatban él a szemlélet, miszerint a jó minőségű árunak nincs szüksége reklámra, mert eladja magát. Természetesen ez részben igaz, de mivel a piac folyamatosan növekszik, és egyre több termék jelenik meg, bővül a választék, a fogyasztók egyre nehezebben igazodnak el, és találják meg a számukra megfelelő árukat. Éppen ezért van szükségük útmutatásra, információra, hogy tudjanak választani, tájékozódni. Hiába kiváló a vállalkozásunk, a termékünk, a szolgáltatásunk, ha nem ismernek bennünket, vagy ha nem érjük el a célközönségünket. Ezért is fontos az, hogy beszéljünk magunkról, reklámozzunk, mert az, hogy mi jók vagyunk, kitűnő termékeket gyártunk, első rangú szolgáltatásokat biztosítunk a fogyasztók számára, még nem azt jelenti, hogy megfelelően meg is tudjuk szólítani őket. Tehát szükség van a reklámokra.


Hirdetés

– Milyen felületeken érdemes reklámozni, hirdetni?

– Ez nagyban függ a célközönségtől, annak preferenciáitól, médiafogyasztási szokásaitól is. Az utóbbi időben egyre nagyobb teret nyertek az online felületek, kiemelten a közösségi média, de ez nem azt jelenti, hogy más felületek már nem lennének alkalmasak a hirdetésre. A hagyományos hirdetési platformok – a közterület, rádió vagy nyomtatott sajtó – segítségével például területileg jól célozható a közönség. A rádió vagy a helyi sajtó elsősorban az olyan szolgáltatások, termékek hirdetésére alkalmas, amelyek a helyi közösséget szólítják meg. Ugyanakkor a sajtónak még mindig elég magas a presztízsértéke, így növelheti a reklámok hitelességét is. 

– Milyen típusú reklámok a leghatékonyabbak?

– A trendek azt mutatják, hogy a hagyományos „adjuk el magunkat és dicsérjük a termékünket” hangvételű reklámok egyre kevésbé hatékonyak. A tolakodó, rámenős hirdetésektől elfordulnak a potenciális érdeklődők, viszont szeretik az olyan jellegű tartalmakat, amelyek hasznosak, netán szórakoztatnak. A cél ma már nem csupán az, hogy eladjunk, hanem hogy kapcsolatot teremtsünk a vásárlóval, elérjük azt, hogy bízzon bennünk és hosszú távon elköteleződjön, úgynevezett szeretetmárkát (lovebrand) alakítsunk ki. A tartalommarketing lényege is az, hogy értékes és érdekes tartalmak segítségével megszerettessék a márkát, a terméket a fogyasztóval, illetve kapcsolatot, érzelmi kötődést alakítsanak ki a vásárlóban. Így biztosíthatják azt, hogy hosszú távon is hűséges marad a fogyasztó. Például egy utazási iroda úgy is hirdetheti szolgáltatásait, hogy közben utazással kapcsolatos hasznos tippeket oszt meg az utazóközönségével. Ezáltal sokkal könnyebben megragadható a vásárló figyelme, és nyitottabbá, érdeklődőbbé válik az illető vállalkozás vagy márka iránt. Ugyancsak hatékonyak és népszerűek a szórakoztató, humoros reklámok is, hiszen a közönség ezeket kevésbé érzi tolakodónak.

– Milyenek a székelyföldi reklámtrendek a nemzetköziekhez képest?

– Nem tudom, hogy beszélhetünk-e egyáltalán székelyföldi reklámtrendekről. Nehéz, és talán igazságtalan is lenne összehasonlítani térségünket a nemzetközi közeggel, hiszen számos olyan egyedi jellegzetességgel bír, ami megkülönbözteti vagy éppen sajátossá teszi, de ettől lesz ugyanakkor izgalmas és kihívásokkal teli a reklámszakma számára. 
 Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!