Hirdetés

Jürgen Hausdorf: ha van lóerő, azt ki kell használni

Régi motorokból és izomautókból is szép gyűjteményt tudhat magáénak Jürgen Hausdorf Bögözben élő vállalkozó. Az autókülönlegességek szerelmesét az autócsodák vásárlásáról, a buktatókról és gyűjteményének becsesebb darabjairól kérdeztük.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 5 perc
Jürgen Hausdorf: ha van lóerő, azt ki kell használni
Fotó: Hodgyai István

– Hogyan került ön Székelyföldre, és mikor szeretett bele az autókülönlegességekbe?

– Bútormérnökként tevékenykedtem egy német cégnél, amely innen vásárolt bútort, Romániából, majd lett egy olyan alkalom, hogy céget is vezethettem. Először egy más személy cégét igazgatóként, most meg a sajátomat tulajdonosként. Tizennégy éves lehettem, amikor megszerettem az izomautókat. A férfiak ekkor kezdik el a rendes dolgokat megszeretni.

– Van külön kedvence a gyűjteményből?

– Nyilván vannak kincsek, de az összest szeretem, különben nem vettem volna meg őket. A legkülönlegesebbek a fehér Corvette és a Shelby Cobra. Az utóbbi igazi kincs, a nulláról építettük fel. Nem volt egyszerű kivitelezni, nem kis papírmunka és utánajárás van vele, leginkább az uniós rendelkezések miatt. Van egy külön eljárás, hogy miként is építhet autót valaki, de ezt általában magánszemélyek nem is tehetik meg.

Hodgyai István

– Hány munkás dolgozott azon, hogy ezeket az autócsodákat összeszereljék?

– Másfél. Én voltam a felelős az alkatrészek beszerzéséért és a papírmunkákért. Azzal épp elég gond van, így fizikailag nem segédkeztem. Egy állandó szerelőm van, plusz néhány bedolgozó, az ő feladatuk volt összeszerelni, átalakítani és szervizelni ezeket.

– Mire kell különösen odafigyelni egy veterán autó vagy izomautó vásárlásakor?

– Rozsdás, hegeszteni való járművet nem vásárolok. Általában az a probléma, hogy sokan azt hiszik, ezeket lehet javítani. De komoly szakemberhiány van, nincs, aki lemezmunkát végezzen. Az egy dolog, hogy egy megkoccantott 2020-as autón bádogmunkát végeznek, és úgy eladják, de a restaurálás teljesen más tál tészta. Emellett, akármilyen autóról beszéljünk, ha meg van hegesztve, nagyjából húsz százalékot esik az ára. Ez egy negyven-ötvenezer eurós árkategóriába tartozó autónál nem kis összeg, ilyenkor érdemes minden apróságra odafigyelni. Minden régebbi autónak van beteg sarka, és ezeket kell megkeresni, ezekre kell figyelni a legjobban. Ha egy nagy tátongó lyuk van benne, azzal nincs mit kezdeni.

– Hogyan és honnan szerzi be az autókat?

– Csak külföldről vásárolok. Az országon belül néztem két darabot, de úgy voltak összemaszekelve, hogy nem is jó beszélni róla. Kevés pénzből akarták megjavítani, amiből tulajdonképpen meg lehet, és néz is ki valahogy, de egy ilyen kategóriájú autó – izomautókról beszélünk – több odafigyelést és pontosságot igényel, hiszen úgy lesz igazán jól működő és biztonságos. Az országon belül több olyan autóval is találkoztam, hogy a modelltípus vagy a szériaszám nem talált, na, ezekre kár is pazarolni az időt. Nagyon divatosak a régi, első Mustangok, viszont ez a legrosszabb, amit venni lehet. Viszonylag olcsón megkaphatók, de olyanok is. Egyszer egy olyan Mustangot hoztak hozzám, hogy a tartógerendájából harminc centi hiányzott a rozsdásodás miatt. Kérdem én, az az autó máshol milyen lehet? Az illető csodálta is, hogyan ment csak hatezer euróig a licit, de hát hármat sem ért az egész jármű. Akkor mondtam neki, hogy igen, meg lehet javítani, de az nagyjából húszezer euró, plusz, ha a járulékos költségeket számítjuk, harmincezer euróban fog állni. De egy ilyen autó eredeti állapotban huszonötezret ér, ha nincs hegesztve.

Hodgyai István

– A Ford Mustang, ezek szerint, amennyire híres, leg­alább annyira bajos is?

– Nekem is van Mustangom, de az második generációs. Az első olyan volt, hogy tettek neki egy nagy soros hathengeres motort, utána jött divatba, hogy V6-V8-ast pakoltak bele. De a kaszni, a fékrendszer – dobfék – a soros hatosé maradtak. Gondolja el, kétszáz lóerő és dobfék, az egész kaszni rezeg. S ebből 5,5 milliót gyártottak le. A Fastback már más, de ebből sok van, ezért sokat is restauráltak. Ez mit jelent? Kínai alkatrészeket szerelnek beléjük. Ha kínai alkatrészekből akar valaki Mustangot szerelni, örüljön, ha az marad belőle. Legtöbbször semmi nem talál. Az alkatrészek, bádogelemek közt – ha az eredetit az utángyártotthoz hasonlítjuk – több centiméteres különbségek is lehetnek.

– Szokott járni ezekkel az autócsodákkal, vagy inkább gyönyörködik bennük?

– Persze hogy járok! Leginkább nyáron. Nem mondanám, hogy kímélem őket, ha van lóerő, azt ki kell használni. Meg kell sétáltatni a lovakat. Azt mindenesetre tudni kell róluk, hogy a mostani sofőrök közül nem sokan tudnák begyújtani. Ha ezeket melegen leteszed, indítani már csőgázzal kell. Ha elgőzölte a karburátor a benzint, és nem adsz gázt neki, le is köpheti a gyertyákat, és ezeknél nyolcat kell kivenni.

– Hány izomautó különlegessége van jelenleg, mire vágyik még, hogy a gyűjteményében legyen?

– Nyolc. Van két Mustang, a Shelby Cobra, két Corvette, két Chevrolet pick-up és egy Buick oldsmobile. Ezenkívül van még két autó Gyergyóban, azokon még bádogosmunkát végeznek, ebből az egyik egy nagy, hétszemélyes kabrió, 7.2-es motorral. Régi vágyam egy Ford GT40, azt mindenképp szeretném az eddigiek közé beszerezni.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!