Jeles személyiségeket avattak díszpolgárrá Csíkcsicsóban

Csíkcsicsó önkormányzata és annak képviselő-testülete vasárnap ünnepélyes keretek között avatta a község díszpolgárává Szabó Ákosné Hajdu Magdolna és Szabó Kálmán nyugalmazott pedagógusokat. Az eseményt a hétvégén lezajlott sikeres falunapok zárásaként szervezték meg, nagy érdeklődés közepette.

Létai Tibor
Jeles személyiségeket avattak díszpolgárrá Csíkcsicsóban
Fotó: Létai Tibor

A rangos eseményen megjelent közönséget, meghívottakat, testvértelepülések elöljáróit, képviselőit, politikusokat, polgármestereket Galambfalvi Kinga alpolgármester köszöntötte, majd átadta a szót Imre Adél jegyzőnek, aki felolvasta a díszpolgári cím odaítéléséről szóló önkormányzati határozatot, hangsúlyozva, hogy a díszpolgárok az önkormányzat megbecsülését élvezik. Ezt követően a közönség a csíkcsicsói fúvószenekar kíséretében elénekelte nemzeti imádságunkat, majd verses, énekes, zenés előadás keretében köszöntötték és tisztelegtek a kitüntettek előtt a település gyermekei.

Szabó Magdolna laudációját unokaveje, Tóth Bálint olvasta fel. Többi között elhangzott: a matektanárnő, aki kedvesen tanított, de ha kellett, szigorú volt, Csíkcsicsó történetének részévé vált. 1942-ben született Csíkszentmártonban értelmiségi szülők gyermekeként. Az általános iskolát Szentmártonban végezte, a középiskolát pedig Csíkszeredában. 1960-ban érettségizett a csíkszeredai Magyar Tannyelvű Vegyes Középiskolában a mai Márton Áron Gimnáziumban. 1962-ben férjhez ment a néhai Szabó Ákos tanító-népnevelőhöz. Házasságukból három lánygyermek született. 1969-ig a nagytusnádi általános iskola helyettes pedagógusa volt, közben a marosvásárhelyi Pedagógiai Főiskola matematika szakán tanári oklevelet szerzett. 1969-ben kérte áthelyezését Csíkcsicsóba, férje, Szabó Ákos szülőfalujába. 1969-től 1999-es nyugdíjazásáig a csíkcsicsói általános iskola tanára, amelynek 1973–79 között iskolaigazgatója volt.

Létai Tibor

Nyugdíjasként négy évig képviselte a közösséget a csicsói önkormányzatban. Ebben az időszakban (2006-ban) hozta létre az Élő Emlékezet Egyesületet, amely keretében számos közösségi eseményt, több kiállítást szervezett, és újraélesztette a csicsói amatőr színjátszást.

Jelenleg nyugdíjasként figyelemmel kíséri a falu életét, a világ történéseit, élő emlékezetként szolgál adatokkal a közösségnek.

Két kiemelkedő munkájára is felhívták a jelenlévők figyelmét. Az egyik az Élők emlékezete, amely 2016-ban jelent meg, képeken keresztül mutatva be a csíkcsicsói családokat. A másik pedig az Itt (is) járt a háború címmel 2021-ben megjelent könyve.

Szabó Kálmánt, akit sokan csak Kálmán bácsiként ismernek, egykori diákja, Kósa Hajnalka óvónő méltatta. Megtudtuk: 1948 január elsején látta meg a napvilágot Csíkscsicsóban. Az általános iskolai tanulmányait követően a középiskolát a mostani Márton Áron Főgimnáziumban végezte. Tanulmányai befejezése után magyar nyelv és irodalom szakos tanárként dolgozott Szentmártonban és Csíkcsicsóban. A 90-es évek elején tudását a gyulafehérvári hitoktatói főiskolán is gyarapította. 2004 és 2017 között kultúrigazgatóként tevékenykedett a faluban. Megalakította a Lármafa irodalmi kör elnevezésű csoportot, amelyen keresztül rengeteg diákot mozgósított. Rengeteget olvastak, színdarabokat tanultak és táborokat szerveztek. Egész életpályáját a szülőfalujának, a nemzetének, a hagyományoknak a szeretete, a múltnak a tisztelete járta át. 1991-ben újította fel a farsangtemetés szokását a faluban. A település hagyományait, népszokásait igyekezett átörökíteni, életben tartani.

Létai Tibor

1993-ban kezdett a cserkészettel foglalkozni, és Bereczi István plébánossal közösen megalapították a 75. számú Szőcs Antal Cserkészcsapatot. Ugyancsak ’93-ban indította el a néptáncoktatást a faluban, neki köszönhető a Vadvirágok néptánccsoport megalakulása.

A falu könyvtárosa is volt hosszú éveken keresztül. Munkássága nyugdíjas éveiben sem hagyott alább.

A falu monográfiájának az összegyűjtése hatalmas munkát igényelt. Hosszú időn át gyűjtötte az információkat helyi lakosoktól, régi feljegyzésekből, majd könyvbe foglalta a tudást. Első könyve 2013-ban a Státus Kiadó gondozásában jelent meg Múltidéző címmel, amit további könyvei követtek. Elhivatottsága, gyermekek iránti szeretete és munkás élete sokak számára példaként szolgál.

A díszpolgári címet, virágcsokrokat és ajándékokat ünnepélyes keretek között adta át a kitüntetetteknek a község polgármestere, Péter Lukács, az alpolgármester, Galambfalvi Kinga, valamint a jegyző, Imre Adél.

Végezetül Hajdu Gábor, Csíkszék parlamenti képviselője is köszöntötte a jeles elismerésben részesülőket, mindkét ünnepeltnek megköszönve a közösségért folytatott munkáját, kiemelve: emberről emberre építették Csíkcsicsót, és fontos, hogy értékelni tudjuk az előző generáció munkáját.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!