Hirdetés

Idős emberek ünnepét tették szebbé

Verses, zenés műsorral és cipősdoboz-ajándékkal lepték meg a csíksomlyói Védett Otthon időseit a Márton Áron Tehetséggondozó Központ diákjai kedd délután. A rövid esemény ünnepi hangulatot csempészett az idősotthonba.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 3 perc
Idős emberek ünnepét tették szebbé
Nemzedékek találkozása. Ajándékokkal kedveskedtek a diákok az időseknek Fotó: László F. Csaba

A Gyulafehérvári Caritas csíksomlyói Védett Otthonának idős bentlakóit lepték meg ünnepi műsorral és cipősdoboz-ajándékokkal a Márton Áron Tehetséggondozó Központ diákjai kedd délután. Mint Ráduly Annamária, a Márton Áron Tehetséggondozó Központ igazgatója köszöntőbeszédében kiemelte, a kollégium nevelőtestülete kiemelten fontosnak tartja a felelősségvállalás, az önkéntesség tudatosítását, így megragadnak minden alkalmat arra, hogy diákjaik megtapasztalják az adakozás, a figyelmesség, a nyitottság, a szociális érzékenység, a segítő magatartás szépségét. Úgy vélik, ezt leginkább úgy élhetik meg, hogy önálló tapasztalati úton ismerjék meg az idősek, a rászorulók, a hátránnyal élők sajátos igényeit és élethelyzetét.


Hirdetés

– Igyekszünk arra nevelni diákjainkat, hogy segíteni öröm, és ez úgy maradhat igazi élmény számukra, ha ők maguk is átélik ezt. 

Az ünnepi cipősdoboz-akciót már korábbi években is megszerveztük, volt, hogy a Csíkcsomortánban működő Babba Mária Gyermekotthon vagy a Szent István Otthon bentlakói számára, így esett idén a választás az idős emberekre. Hisszük, hogy ezek által arra ösztönözzük diákjainkat, hogy a későbbiekben is folytassák az ilyen jellegű tevékenységeket, mint például az önkéntesség – közölte az igazgató.

László F. Csaba
D-dúrban. Ünnepi műsor is része volt a Mikulás-napi meglepetésnek


Az ajándékozók a Márton Áron Gimnázium 9–12. osztályos bentlakó diákjai, akik zenés műsorral, énekkel és versekkel készültek. Az ajándékcsomagokat a Védett Otthonban tizenhét idős lakója keresztnevét ismerve állítottak össze, melyek, többek között, kedves üzenetet, kézzel készített képeslapot, bőrkímélő tisztálkodószereket, könnyen harapható édességeket, gyümölcsöket, kis pokrócot tartalmaztak.

Szőcs Judit, az otthon főasszisztense érdeklődésünkre elmondta, 

elsősorban az időskori demencia valamely fokával küzdő személyeket gondoznak, akik egyedül, otthoni keretek között már nem tudnak megbirkózni a hétköznapi élet teendőivel.

Az ünnepi műsor és ajándékozás után Antal Blanka, a Márton Áron Gimnázium tizedik osztályos tanulója osztotta meg velünk tapasztalatait. Mint mondta, a nevelők korábban ismertették, hogy beteg emberek is vannak az otthon lakói között, ő ezelőtt nem is járt ilyen helyen.

László F. Csaba
Az ajándékozás öröme. Az ifjak közül is meghatódtak néhányan


– Úgy érzem, hogy 

az idősekkel való kapcsolat építése és ápolása nagyon fontos, hiszen ők azok, akik megteremtették azt a világot, amelyben most élhetünk, 

példaértékű az életük és a személyiségük. Nagyon megható és jó érzés volt, amikor láttam a boldog arcokat, mosolyokat, örülök, hogy ezt épp mikuláskor élhettem meg, ez számomra az idei ünnep egyik meghatározó pillanata marad – összegezte Antal Blanka, a Márton Áron Tehetséggondozó Központ diákja.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!