Hirdetés

Identitásőrző sportesemény

Közel háromszáz síző vett részt szombaton Hargitafürdőn a 11. alkalommal megrendezett Konzul Kupa elnevezésű amatőr síversenyen. A két számban, sífutásban és lesiklásban zajló megmérettetésnek a biatlonpálya és a Miklós pálya adott otthont.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 4 perc
Identitásőrző sportesemény
Fotó: Veres Nándor

Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő rendezvény fontos találkozópontja a téli sportok kedvelőinek. A lelkes gyermeksereg köréből emelkedhetnek ki a jövő nemzedék magyar bajnokai, hisz a sport a nemzeti identitás megőrzésének egyik alappillére.

Veres Nándor

Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa és partnereinek támogatásával megrendezett 11. Konzul Kupa a biatlonpályán vette kezdetét, ahol sífutásban 139-en mérették meg magukat több korosztályban. A Miklós pályán megtartott lesiklásra 130-an regisztráltak.

Veres Nándor
Székelyföld egyik legnemzetibb sportja a sísport, de maga a sport a nemzeti identitás megőrzésének fontos része – üzente ünnepi felszólalásában a megjelenteknek a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. Potápi Árpád János hangsúlyozta:

– A nemzetpolitikai államtitkárság azért lett a rendezvény egyik főtámogatója, mert a sport nemcsak a nemzeti identitás megőrzésének egyik legkiválóbb eszköze, hanem egészséges életmódra ösztönöz és közösségeket nevel. Ezek a közösségek kiváló versenyzőket adtak a magyar sportnak Tófalvi Évától Miklós Editig, és reményünk van arra, hogy a kupán részt vevő gyermekek közül sokan képviselhetik majd a magyarságot, a magyar nemzetet, amikor a dobogó fokára állnak.

Veres Nándor

– Segítünk és partnerei vagyunk azoknak, akik a sportot, kultúrát éltetni, fenntartani akarják – ezt már Korodi Attila jelentette ki beszédében. Csíkszereda polgármestere hangsúlyozta: Hargitafürdő jó hely arra, hogy a téli sportot kedvelők találkozzanak, és fontos, hogy Csíkban a téli sportok valóban értéket adó területként tudják segíteni a közösségi életet. A futólécek, a hó karcolása, a jó hangulat, emlékek adjanak erőt évről évre e rendezvényen való találkozásra – zárta gondolatait a megyeszékhely első embere.

Veres Nándor

Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó, külügyminiszteri főtanácsadó rövid felszólalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a sportot lehetőségként kell nyújtani a gyermekeknek, a jövő generációinak, segítve őket a modern világ eszközei – telefon, számítógép – mellől való elmozduláshoz. Jó példája ennek a Konzul Kupa is, melyre évről évre egyre többen jelentkeznek.

A rendezvény növekvő népszerűségét emelte ki Tóth László, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezetője is.

Veres Nándor

– Öt-hat éve még feleannyian álltunk itt, de a nehézségek ellenére évről évre egyre többen állnak a rajtvonalhoz, ami nagy dolog – mutatott rá a főkonzul, aki tanácsként a jelen lévő ifjúságnak a Szoboszlai Dominik karján lévő tetoválásra hívta fel a figyelmet, mely így szól: A tehetség isteni áldás, de akarat és alázat nélkül mit sem ér.

A főkonzul a verseny szervezőinek, támogatóinak – Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa, Csíkcsicsó Polgármesteri Hivatala, Csíkcsicsói Közbirtokosság, Iskolás Sportklub Csíkszereda, Szekler Biathlon Center Egyesület, MBPA Sportegyesület Csíkszereda, Hargita Megyei Sí–Biatlon Szövetség, Nemzetpolitikai Államtitkárság, Bethlen Gábor Alap, Csíkszereda Városháza, Hargita Megye Tanácsa, Hargitafürdőért Egyesület, Castor – megköszönte a segítséget.

Veres Nándor

Veres Nándor

Veres Nándor

Veres Nándor

Veres Nándor

Veres Nándor

Veres Nándor

Veres Nándor

Veres Nándor

Veres Nándor

Veres Nándor

Veres Nándor

Veres Nándor

Veres Nándor

Veres NándorHirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!