A személyre szabott hirdetések világáról

Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 2 perc

Lassan beletörődik az ember, hogy a „nagy testvér” figyel minket, a közösségi oldalak és a keresőszolgáltatások személyre szabják a hirdetéseket is. Mostanában egyre több fogyókúrás reklám jön velem szembe a Facebookon, lehet csakugyan nem ártana újra nekifogjak sportolni. Pedig egyáltalán nem kerestem rá a világhálón sem a diétára, sem a fogyásra, sem bármilyen ehhez kapcsolódó fogalomra. De Zuckerberg vállalkozása valahogy mégis tudja. Hogy csípné be az ólajtó ott a cégalapítónak, ahol én gondolom!
No de mindegy is, fölösleges ezen ennél jobban bosszankodnom. Ha már ingyen van, nézzük, milyen fogyókúrás módszereket kínál az internet. Aszondja az egyik, hogy egyszerű a dolog: fel kell hagyni a szénhidrátok fogyasztásával. Jól van, megfontolom. De előbb nézzük, mit mond a másik hirdetés, csak tíz centit kell érte lefelé görgetni. „Azt mondták neked, hogy ne fogyassz szénhidrátokat? Marhaság! Sokkal egyszerűbben is lehet” – mondják. Csak ki kell töltenem egy ingyenes tesztet, és máris személyre szabják nekem az előírt diétát. Hogy ezek milyen kedves emberek… Egy harmadik hirdetés a mozgásban hisz.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Nem pusztán azt ígéri, hogy az ügyfél leadja a fölösleges kilóit, de egyenesen azzal kecsegteti, hogy olyan erőnléte lesz, mint húszéves korában. Hm. Az enyém akkor se volt valami fényes, de a jelenleginél tényleg jobb volt. Mondanak ezek valamit. A negyedik hirdetésért sem kell sokat görgetni. Ez meg azt mondja, hogy marhaság, hogy mozogni kell, úgyse használ. Egyszerűen csak nem kell enni x és y óra között. Csak egy ingyenes teszt, és megmondják, mikor ne egyek. Csodás! Alig öt centivel lejjebb végre egy olyan hirdetés, amelyik nem akar kínozni, nem hajt sportolni, diétával sem nyaggat. Ez már tetszik. Csak meg kell vennem egy spéci alakformáló pólót, és úgy eltűnik a sörhas, mintha soha nem lett volna. Briliáns megoldás!
Csodálatos, hogy mennyi tuti módszer létezik. De ennyi ellentmondást látva mégis melyiket válassza az ember fia? Nem vagyok sajnos sem dietetikus, sem mesteredző, mégis honnan a bánatból tudhatnám, hogy melyik módszer tudományosan megalapozott, és melyik pénzlenyúló sarlatánság? Nyilván utánaolvashatnék, de ez akkora erőfeszítést igényelne, amelyre munka után már nincs energiám. Ott egye meg őket a fene, rendelek inkább egy pizzát…





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!