Tisztelt Olvasóink!

Burus János Botond
Becsült olvasási idő: 5 perc

Legelőször is köszönjük, hogy ma is kezükbe vették és olvassák a lapot. Szeretnénk, ha tudnák, hogy a Hargita Népe iránt tanúsított bizalmukat, kitartásukat nagyon nagyra értékeljük és őszintén hálásak vagyunk érte. Mi itt, a szerkesztőségben akképpen gondolkodunk, hogy a bizalom – szerződés. Bélyegző, kézjegy nélküli, íratlan, komoly kontraktus közöttünk és olvasóink között. A következő sorokban néhány jellemzőjét szeretném leltárba venni annak, akinek Önök a kezébe parolát adtak.
A Hargita Népe a megye első és mára egyetlen magyar nyelven nyomtatásban megjelenő napilapja. Alapításától kezdve – akkor Hargita néven – több mint fél évszázada jut el a háztartásokba. Örömmel és bizakodással állapíthatjuk meg, hogy igény volt az újságra akkor is, amikor még újdonságnak számított (idősebb kollégák mesélték, hogy annak idején a lap megjelenésével egyszerre terjedtek el a kerítésekre, kapuk mellé felszerelt postaládák a falvakon), és igény van rá ma is, amikor mindnyájan a mobiltelefonok képernyőiről ránk zúduló információáradatban evickélünk. 
De ha megengedik, szeretnék konkrétan fogalmazni. A Hargita Népe a második évharmadban átlag napi 9082 példányban jelent meg, több mint 8500 előfizetőhöz jut el, illetve szabadeladásban is megvásárolható. Ezek a BRAT, az Országos Példányszám-auditáló Hivatal kimutatásaiból származó, nyilvánosan elérhető és ellenőrizhető adatok. De a lényeg az, hogy mára a Hargita Népe példányszám tekintetében dobogós helyet szerzett az országos – román – napilappiacon. Mivel nem mindenkit auditál a BRAT, pontosan nem tudjuk megmondani, hányadik helyen állunk, de ha a rendelkezésre álló adatokat nézzük, akkor azt látjuk, hogy a nagy, országos terjesztésű, román nyelvű napilapok közül is alig egy-kettő előz meg minket. Nem ilyesmiben versenyzünk, de elégtétellel nyugtázhatjuk, hogy egy székelyföldi magyar lap olvasótábora is lehet – országos léptékben is – nagyon erős. És folytatva: Székely Konyha és Kert című havonta megjelenő gasztronómiai magazinunkat 9733 példányban adjuk ki magyar, és 1000 példányban román nyelven, ami országos szinten a havilapok kategóriájában még úgy is előkelő helyezésnek számít, hogy itt reklám- és rejtvényújságokkal is számolni kell.
Az újságolvasók számát úgy kapjuk meg, hogy a teljes példányszámra egy szorzót alkalmazunk. Hogy mekkorát, azt módszere válogatja, de másfeles, kettes, hármas szorzóval szoktak számolni, tekintetbe véve, hogy a lap egy példányát általában több olvasó veszi kézbe. Tehát megállapítható, hogy lapunk akár 20-25 ezer ember számára fontos napi információforrás. Azt biztosan állíthatjuk, hogy aki olvassa a Hargita Népét, az Erdély legnagyobb magyar napilapját tartja a kezében. Szerkesztőségünk – a technikai munkatársakkal együtt – közel harminc személyből áll, sok közöttük a fiatal újságíró. A fenti számadatokról – amelyek elsősorban az Önök, olvasóink eredményei – azért számolunk be, hogy jelezzük: érezzük a felelősséget, folyamatosan törekszünk arra, hogy munkánkat jobban, eredményesebben végezzük, hogy olvasóinkhoz olyan tartalmat juttassunk el, amelyet hasznosnak, értékesnek találnak. A közéleti eseményeket igyekszünk objektíven és mértéktartó hangon tárgyalni, a mindennapiakat a megfelelő szakmai kritériumok mentén dokumentálni, sokféle szemléletet megengedő véleményrovatot vinni, pontosan művelni a hír és a tudósítás, színvonalasan és érdekesen a riport és interjú műfaját.
Most újabb fontos előrelépésről számolhatunk be: várakozásaink szerint napilapunk magasabban kvalifikált, színvonalasabb nyomdai minőségben jelenik meg. Ugyanis új nyomdából kerül ki az újság: a kolozsvári Garamond lehetővé teszi számunkra, hogy hamarosan olyan változtatásokat vezessünk be, amelyekre eddig technikai lehetőségünk nem volt, és amelyek által azt reméljük, hogy olvasóink még elégedettebb érzéssel veszik majd kézbe a lapot. Ennek érdekében vállalnunk kellett azt is, hogy az újság távolabbról, 240 kilométerről érkezzen meg a megyeközpontba. Ebből adódóan felhívjuk az olvasók figyelmét, hogy reggel a szokásos időpontnál egy órával később vehetik majd kézbe a lapot. Ígérjük, amennyire tőlünk telik, serények leszünk: jelenleg előfizetőink 20 százalékának a Román Posta, 80 százalékának saját terjesztőhálózatunk munkatársai viszik ki az újságot, 43 lapkézbesítő kollégánk kel hajnalban és igyekszik minden reggel a lappal az Önök otthona felé.
Köszönjük a figyelmüket, köszönjük, hogy velünk vannak és kitartanak mellettünk. Jó újságot mindnyájunknak!



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!