Nézzük a pohár tele részét is

Kopacz Gyula

Nagy általánosságban véve az emberek a negatív dolgokat hamarabb észreveszik, mint a pozitív dolgokat. Valamiért a félig telt pohár üres fele az érdekesebb, pedig a tele része mindig hasznosabb.
Az elmúlt időszakban sokat beszélgettem kollégáimmal, ismerőseimmel arról, hogy mi minden változott a tágabb lakóhelyünk környékén, de a megyében is. Sokfelé végeztek kisebb vagy nagyobb léptékű felújítási, korszerűsítési munkákat, s persze, bármennyire is szép és jó lett a környék a felújítás után, sajnos vannak hibák is – és ezeket sokkal hamarabb észrevesszük, mint azt, hogy külalakjában vagy funkciójában megújult valami.
Elkészült a vasúti felüljáró: örülnünk kellene, hogy nem kell a fél várost megkerülni ahhoz, hogy a vasúti pálya másik oldalára eljussunk, de hamarabb észrevettük, hogy hirtelen ér véget egy járda, egy kerékpárút, hogy szűkebb lett a közúti sáv, hogy a felüljáró alatti reflektor az autósok számára vakító. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Éveken át sötétben jártunk hokimeccsre, a Vákár Lajos Műjégpálya környékén ugyanis nem volt közvilágítás, ezt a helyzetet orvosolták idén nyáron. Nos, az elhelyezett lámpák csak sávokban világítják meg a jégpálya előtti teret, marad sötét folt, és ezt hamarabb tudatosítottuk, mint azt, hogy végre lőn világosság a sportlétesítmény előtt. 
Azt is hamarabb észleltük, hogy a megyénket átszelő országutakon az újraaszfaltozott szakaszokon nem sikerült a közlekedési sávokat elválasztó vonalat és az egyéb útjelzéseket felfesteni, talán még azelőtt, hogy arra gondoltunk volna: végre eltűnt néhány száz gödör az utakról. 
Csíkszeredában a fizetéses parkolási rendszer bevezetése miatt sokan amiatt háborogtak, hogy a lakóövezetek, ahol ingyenes maradt a parkolás lehetősége, zsúfoltak lesznek. Ez ugyan beigazolódott (azért a lakóövezetekben lehet találni üres és ingyenes helyet, de a fizetéses parkolók is megteltek), viszont többen kezdtek el gyalog járni a városban.
Az őszi esőre is sok a panasz: hátráltatja a termény betakarítását, ráadásul az alacsony hőmérséklet okán a fűtésszezon is korábban kezdődött el. Viszont a száraz és nagyon meleg nyár miatt helyenként a kutak vize elapadt, vagy olyan mértékben csökkent, hogy azt nem lehetett szivattyúzni – nos, az ezeken a helyeken élőknek az őszi eső is aranyat ér, nemcsak a tavaszi. 
A nyári hőhullám miatt is sokan panaszkodtak, de aki pont akkor nyaralt, annak a hőség megfelelő volt.
Szóval bármilyen változást észlelünk környezetünkben, igyekeznünk kellene nem mindig a hibát, a tökéletesség hiányát keresni. Ne mindig a negatív oldallal kezdjük a szemlét, hanem nézzünk a pohárra, és örüljünk, hogy félig töltve van. Mert mindig jobb a fél (sörben is), mint a semmi.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!