Közösségbarát önkormányzat

Csíkkozmás önkormányzata, Szántó László polgármester és csapata az elmúlt négy év során s komolyan vette feladatát: a községben folyamatosak az infrastrukturális beruházások, az oktatási intézmények és az egyházi szervezetek támogatása kiemelt terület, de a hivatal közösségbarát szemléletére jó példa a településen működő hét civil egyesület is.

Közösségbarát önkormányzat
Fotó: Vlaicu Lajos

– Kozmáson szembeötlő a változás, ha az utak és utcák állapotát nézzük. Hogy haladtak a községi úthálózat felújításával, és hová kerül még aszfalt?

– Az elmúlt négy évben folytattuk infrastrukturális vonalon korábban elkezdett beruházásainkat. Többek között ilyen mandátumokon átívelő beruházás a községi utak aszfaltozása. Mostanra befejeztük, így a község útjainak több mint kilencven százaléka aszfaltozott. Ezzel nem ér véget a munka, ugyanis az Anghel Saligny országos program révén a Sószékfürdőhöz vezető utat is leaszfaltozzuk, illetve terelőutat szeretnénk építeni a Kászonok és Kézdivásárhely irányába, hogy a gépjárműforgalom terhétől men­tesítsük Lázárfalvát. Továbbá az önkormányzat évente elvégzendő fontos feladatai között tekint a mezei és erdei utak karbantartására is. 

– Milyen további, a közösséget szolgáló beruházások történtek vagy vannak folyamatban a községben? 

– A község egyik legnagyobb beruházását a tavaly fejeztük be, ami a közvilágítás teljes cseréjét foglalta magába. Az új, intelligens közvilágítás mozgásérzékelőkkel és távvezérlési lehetőséggel felszerelt rendszer, amely, ha éjszakai mozgást, aktivitást érzékel, akkor a fényeket felerősíti, egyébként pedig takarékos üzemmódban világít. 
Jelenleg a járdák szakaszos megépítésén dolgozunk, önerőből és Hargita Megye Tanácsának támogatásával készül a gyalogjáró. Lázárfalván korszerűsítettük az Udvari-házat, amely a közösség számára faluházként működik. Az épület két fontos funkciót is ellát: egyrészt a település adminisztrációs ügyeit lehet helyben végezni, másrészt családorvosi rendelőként funkcionál. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– Mi a helyzet a községben működő iskolákkal és óvodákkal? 

– Az iskolai és pedagógiai tevékenységeknél az önkormányzat támogatja az iskola utáni – úgynevezett afterschool – foglalkozásokat. Támogatjuk, ahogy tettük a korábbi években is, a korcsolya és úszás iskola utáni programokat. Elindult az afterschool program részeként a tipegő csoport, ahová egyéves nyolc hónapos kortól lehet gyermekeket vinni. A gyermekek számára reggeltől délutánig felügyeletet biztosítunk, meleg ebédet kapnak, különböző foglalkozások és tanulási lehetőségek várják őket. Belső korszerűsítési munkálato­kat végeztünk a kozmási és lázárfalvi iskola és óvoda termeiben. Iskolánknak új bútorzatot vásároltunk, informatikai labort szereltünk fel, támogattuk a digitalizációjukat. Amióta a csíkkozmási iskolahálózatot felvették az Egészséges ebéd elnevezésű programba, az önkormányzat állja a gyermekek étkeztetését a községben. 

– Számos civil szervezet működik a községben, amelyek aktív részesei a közösségi életnek és növelik a település jó hírét. Milyen kapcsolatot ápol az önkormányzat velük?

– Hangsúlyt fektettünk a civil szervezetek és egyesületek támogatására. Az ön­kormányzat felvállalta a lázárfalvi és csíkkozmási egy­házközség pályázatainak írását, kezelését és elszámolását. Emellett civil oldalon a lázárfalvi három, illetve a csíkkozmási négy civil egyesületeknek is megadtunk minden szükséges támogatást a működéshez. Támogattuk a Tuzson János fúvószenekart, a Bojzás néptánccsoportot, a Lázárfalvi Mohos és a Csíkkozmási Komisz focicsapatokat. Bárhonnan is érkezzen a hivatalhoz támogatáskérés civil kezdeményezésre, azt igyekszünk meghallgatni és lehetőségeinkhez mérten támogatni. A község költségvetése szűkös, éppen ezért a civil szervezetek működését kevésbé tudjuk anyagi hozzájárulással támogatni, de ezt pályázatírásokkal és helyszínek biztosításával kompenzáljuk. Az önkéntes tűzoltókat pályázati forrásból és önerőből egyaránt támogatjuk, számukra felszereléseket vásároltunk, eszközeiket folyamatosan bővítjük.

– Az egészségügy és a turizmus terén milyen feladataik vannak?

– Az önkormányzat ingatlanokat vásárolt Csíkkozmás területén, ezek közül az egyikbe, amely a főút mellett található, szemben a gyógyszertárral, az épület lebontását követően új családorvosi rendelőt építünk. A másik megvásárolt ingatlan a Tulipán panzió mellett van, abban, terveink szerint, az épület bővítése után vendéglátó-helyiséget alakítunk ki, hogy erősítsük a turisztikai kínálatot. Célunk, hogy teljes körű szolgáltatást tudjunk kínálni a településre látogató turisták és vendégek számára. Befejeztük a panzió központi fűtésének korszerűsítését, illetve a helyi turisztikai központ irodájának a tetőszerkezetét és a meglévő központi fűtését korszerűsítettük. Figyeltünk a közbiztonságra, ezért kamerarendszert telepítettünk a község forgalmasabb pontjain. Közlekedésbiztonsági eszközöket helyeztünk ki. A lázárfalvi Szent Miklós-kápolna padlózatának cseréjéhez, illetve a csíkkozmási kántorlak tatarozásához szintén hozzájárult az önkormányzat. Támogattuk a tánc- és fúvósoktatást, táborokat szerveztünk, ezek az intézkedések közvetlenül vagy közvetetten, de mind hozzájárulnak a vendéglátás élénkítéséhez. 

– A felsoroltak alapján a község erejéhez mérten az elmúlt mandátumban infrastrukturális és közösségi ügyeket egyaránt sikeresen karoltak fel. Mi várható a következő mandátumban? 

– Többévnyi előkészületet és tervezést feltételez egy-egy beruházás megvalósítása. A korábban említett orvosi lakás és rendelő tervei elkészültek, most finanszírozási lehetőséget keresünk a kivitelezésére. A községben működő elemi iskola korszerűsítésére és bővítésére pályázatot nyújtottunk be, két osztályteremmel és tornateremmel bővülne az épület. Az iskolai játszóterek felszerelését elkezdtük, és terveink szerint június elsejére, gyermeknapra már át is adjuk. Az 5–8. osztályos iskolánál a nyáron elkezdjük az épület energetikai korszerűsítését, napelemeket szerelünk fel és hőszigeteljük a teljes ingatlant. Ugyanezt tervezzük a kultúrotthon, az önkormányzat és kulturális központ közös épülete energetikai hatékonyságának a javításáért. Szerződéskötés előtt állunk, bízom benne, hogy kedvező elbírálást kapunk. Sószék- és Nyírfürdő tekintetében együttműködünk a helyi egyesületekkel, illetve a csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskola diákjai jönnek hozzánk bútorokat készíteni. A Sószékfürdő tatarozásánál a Pagony Egyesület fog segítő kezet nyújtani. Hargita Megye Tanácsától is kapunk segítséget a fürdők illemhelyeinek és zuhanyzóinak kialakítására. Dolgozunk a lázárfalvi gázhálózat bővítésén, ugyancsak Lázárfalván vízhálózathoz klórozó­berendezést vásároltunk és modernizáltunk, illetve a focipályánál öltözőt vásároltunk. Hargita Megye Tanácsával együttműködve elektromos kisbusz beszerzése is folyamatban van, illetve a községi könyvtár digitalizációja is olyan feladat, amit el kell végeznünk. 

Comandat de UDMR; Realizat de Editura Hargita Népe; Cod AEP: 23240001. 

(X)



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!