Ünnepre készül Székelyudvarhely

A költségvetési megszorítások ellenére tartalmas ünnep várható március 15-e alkalmából Székelyudvarhelyen. Több napon át színes programokkal várják a gyermekeket, felnőtteket több helyszínen, pénteken pedig a hagyományos Márton Áron téri ünnepségen fellép a Csík zenekar, majd délután is koncertezik a népszerű magyarországi együttes.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 4 perc
Ünnepre készül Székelyudvarhely
Március idusa a Csík zenekarral. Ünnepi ráhangoló Fotó: Képernyőfelvétel

A közös városi ünnepség részleteiről a városháza Orbán Balázs termében számoltak be a szervezők, a polgármesteri hivatal rendezvényszervező irodájának, illetve néhány kulturális intézménynek a vezetője. Telefonon jelentkezett be Gálfi Árpád polgármester, aki arra kérte a sajtó képviselőit, segítsenek az esemény népszerűsítésében, mert a hivatalnak nincs pénze a promócióra. Hozzáfűzte, idén is lesz ünnepi dekoráció a városközpontban, akkor is, ha eddig minden évben megbüntették őt ezért, jelenleg is több per folyik ebben a témában. A hivatal átiratban kéri az egyházakat, a tanintézeteket és a vállalkozókat, hogy hirdessék az ünnepi programot, illetve engedjék el diákjaikat, alkalmazottaikat a március 15-ei főrendezvényre – tette hozzá Máthé László-Ferenc osztályvezető.


Hirdetés


Az elmúlt időszakban rendszerint nagy sikert aratott a Tomcsa Sándor Színház Forradalom.ma bármelyik kiadása. Ekkora volumenű előadást nem tud minden évben tető alá hozni a teátrum, a tavalyi nagy összművészeti produkció után most szünet következik – közölte Nagy Pál színházigazgató –, viszont meghívták a Csík zenekart, amely nemcsak a déli harangszóval kezdődő, Márton Áron téri ünnepségen jelentkezik ünnepi műsorral, hanem délután 5 órától ugyanott koncertet is ad.

– A színház biztosítja az ünnepi műsor produkciós részét, a művelődési ház az ünnepi ráhangolásban is részt vesz. Előre bejelentkezett iskoláscsoportok ismerkedhetnek a hét közepétől a huszárok öltözetével, készíthetnek huszárcsákót, tanulhatnak katonadalokat, felnőtteket is várnak tűzzománc kokárda készítésére

– sorolta Simon Mária-Tímea, a kulturális intézmény vezetője.

Az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc 176. évfordulóján a főrendezvény forgatókönyve majdnem a szokásos, a koszorúzást viszont a műsor végére helyezték át, a szándékot jelezni március 13-ig lehet a polgármesteri hivatalnál. A Hagyományőrző Székely Huszárezred felvonulása és díszszemléje nyitja meg az ünnepi műsort, amelynek vendégszónoka Babják Zoltán, Székelyudvarhely kárpátaljai testvérvárosának, Beregszásznak a polgármestere lesz, a magyar kormányfő üzenetét Percze László konzul tolmácsolja. Az eseményen a huszárok, a cserkészek és a már említett Csík zenekar mellett közreműködik az Oroszhegyi Fúvószenekar, a Boróka néptáncegyüttes, a Székely Dalegylet Férfikara, illetve a Benedek Elek Pedagógiai Középiskola kórusa is. 

– Március 15-én forradalmi nyomdát működtet a téka, ahol korabeli történetek meghallgatása közben az eredeti 12 pont másolatát ki is lehet nyomtatni

– tudtuk meg Szőcs Endre igazgatótól.

Székelyudvarhely sem marad ki a Most vagy soha! című film körútjából, pontban 18:48-kor a Művelődési Házban kezdődik a Petőfi alakját megidéző produkció vetítése. Erre jegyet online a Vándormozi oldalán, illetve a jegypénztárban lehet váltani, vetítés pedig szombaton és vasárnap is lesz – tudtuk meg a sajtótájékoztatón.

Az ünnepi hétvégén, szombaton délután a Haáz Rezső Múzeumban a 19. századi akadémikus történeti festészet kiemelkedő alakjának, Benczúr Gyulának az emlékkiállítását nyitják meg, vasárnap a Székelyföldi Filharmónia ünnepi hangversenyét lehet meghallgatni.

A megnyirbált promóciós büdzsé ellenére sikerült plakátokat nyomtatni, ugyanakkor az ünnepi megemlékezés és a kapcsolódó programok részleteit a polgármesteri hivatal, illetve a részt  vevő kulturális intézmények Facebook-oldalán is megtalálja az érdeklődő.Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!