Hirdetés

Ünnepi faültetésre várnak önkénteseket Székelyderzs határába

Egy helyi egyesület már hat éve foglalkozik Székelyderzs község határában erdőtelepítéssel, ám idén rendeznek első ízben közösségi faültetést. Újdonság az is, hogy ezúttal a magyarországi 10 millió Fa civil szervezettel közösen zajlik az akció az ünnepi hétvégén, amelyhez további önkéntesek csatlakozását is várják.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 3 perc
Ünnepi faültetésre várnak önkénteseket Székelyderzs határába
Befásítják az irtásokat. Közösségi faültetés a nemzeti ünnep jegyében Székelyderzsben Fotó: 10 millió Fa Facebook oldal

A székelyudvarhelyi székhelyű Land Art Egyesület támogatók segítségével az eltelt évek alatt több ezer csemetét ültetett már el Székelyderzs környékén. Katona László, a civil szervezet képviselője elmondta, hogy tagjaik mindenikének van valamilyen kötődése a községhez, ezért egyrészt innen eredeztethető a helyszínválasztás.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Másrészt pedig Székelyderzs az egyik legalacsonyabban erdősített terület Székelyföldön. A Land Art többhektárnyi erodált területet vett bérbe, és ennek a terepnek a beültetését tűzték ki célul,

több erdőt szeretnének ültetni, mint amennyit mások kivágnak

– fogalmazott Katona László. Eddig maguk végezték az erdősítést, idén viszont közösségi faültetést hirdettek meg a március 16–17-i hétvégére, ugyanakkor nagy örömmel vették a magyarországi 10 millió Fa egyesület csatlakozását a programhoz.

– Nekünk van területünk, ők hozzák a csemetéket – tette hozzá a helyi egyesület képviselője.

Az erdősítés a közösség érdekeit szolgálja, számos járulékos haszna van, Katona László az erózió megkötését emelte ki ezek közül. A 10 millió Fa közösség az első országos civil faültető szervezet Magyarországon, száznál több településen sok ezer önkéntessel dolgoznak minden szezonban a közösségi faültetéseken.  Vezetőjük, Bojár Iván András szerint céljuk, hogy a 10 millió Fa eszméjét és gyakorlatát, hogy minden magyar állampolgár nevében elültessenek egy fát, nem csak országhatáron belül, de mindenhol érvényre juttathassák, ahol közvetlen kapcsolat lehet a természettel.

A március 15-i ünnepi hétvégén 11 személy érkezik Székelyföldre, mintegy négyezer darab, elegyes állományú erdei facsemetét hoznak magukkal,

hogy a korábban már felmért terepen a Land Art Egyesülettel és helyi önkéntesekkel elültessék azokat. „Erdélyben ültetünk, mindezt március 15-e, a magyar polgári fejlődés forradalmi ünnepe tiszteletére” – írta Bojár az esemény kapcsán.

Katona László is hangsúlyozta, hogy az erdőtelepítésnél a biodiverzitáson van a hangsúly, több mint tízféle fajt, őshonos fákat és cserjéket ültetnek, többek között kocsánytalan és kocsányos tölgyet, gyertyánt, bükköt, vadkörtét, mezei juhart, kislevelű hársat, valamint galagonyát, vadrózsát, kecskerágót. A Land Artnál

eddig 15-20 ember jelezte, hogy részt venne a hétvégi programban,

lehet még csatlakozni, és kérik, hogy szerszámmal, szendviccsel szerelkezzenek fel az önkéntesek. Katona azt mondta, hogy szeretnék, ha legalább kétszer annyian lennének a helyiek, mint a magyarországi vendégek. A program szervezőinek Facebook-oldalán lehet találni pontos helymeghatározást, illetve a székelyderzsi templom kertjében 9.30-kor is kaphatnak útba igazítást az önkéntesek.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!