Hirdetés

Újabb Waldorf-iskola indul, ezúttal Kisgalambfalván

Májusban kezdődhet a beiratkozás az idén ősszel előkészítő osztályát indító kisgalambfalvi Waldorf-iskolában. A nagygalambfalvi Kányádi Sándor Általános Iskolához tartozó intézmény egyelőre alternatív helyszínen indul, és bár a minimális létszám megvan az osztályindításhoz, további jelentkezőket várnak.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 3 perc
Újabb Waldorf-iskola indul, ezúttal Kisgalambfalván
Érdeklődni és jelentkezni is lehet Szabó-Bilibók Attilánál Fotó: Hodgyai István

Még tavaly nyáron kapott szárnyra a hír, hogy Udvarhelyszéken a székelylengyelfalvi után Kisgalambfalván is szeretnének Waldorf-iskolát alapítani. Mint kiderült, a helyi önkormányzat pozitívan fogadta a kezdeményezést, és partnerséget vállal az iskola elindításában. Az engedélyek közül a legtöbb megérkezett, és az első induló osztály létszáma is optimális, viszont vannak még helyek, így az iskolaalapítók további családok jelentkezését várják.

– A tervek szerint a tanítás a Hagyaték Alapítvány egyik épületében fog elindulni, viszont ez csak ideiglenes megoldás addig, amíg a hivatal által biztosított épületet sikerül megfelelően korszerűsíteni – nyilatkozta lapunk megkeresésére Szabó-Bilibók Attila, az egyik kezdeményező szülő. Mint mondta, a legfontosabb engedély – ami az indulást elsősorban feltételezi – a Romániai Waldorf Szövetség részéről megérkezett, emellett megtörténtek az egyeztetések az anyaiskolával és a helyi polgármesteri hivatallal is, mindkettő biztosította őket partnerségükről. Szabó-Bilibók megjegyezte,

bár voltak félelmek, hogy az új intézmény diákokat fog elvenni a már meglévő iskolától, bebizonyosodott, hogy azok a szülők, akik gyerekei az előkészítő osztályba iratkoznak, vagy más településről érkeznek, vagy amúgy sem kezdték volna tanulmányaikat a hagyományos oktatási rendszerben.

Szabó-Bilibók rámutatott, hogy minden induló Waldorf-iskolának, így a kisgalambfalvinak is szüksége van egy mentoriskolára, ami segíti és felügyeli a működést az indulástól számított első öt évben. Esetükben ezt a szerepet a marosvásárhelyi Waldorf-iskola tölti be: mindenben segítenek, bármilyen kérdés merüljön fel, legyen az szakmai, oktatási vagy engedélyeztetési – avatott be. Elmondása szerint a két iskola között szoros kapcsolat alakult ki, kölcsönösen fognak, szülők és gyerekek egyaránt, tanulmányutakra járni.

Az iskola elindítását kezdeményező szülők ugyanakkor megalapították az Erdélyi Vidéki Oktatásért Egyesületet, melyen keresztül az iskola fenntartására, működésére és különböző képzések lebonyolítására gyűjtenek

– zárta a beszélgetést Szabó-Bilibók.

A Waldorf-iskola ügyével kapcsolatban a Kányádi Sándor Általános Iskola igazgatóját, Bálint Hajnalt is megkerestük, aki megerősítette, hogy okozott félelmeket a kezdeményezés – a fent említett okok miatt –, de mivel szülői indíttatású a Waldorf-iskola létrehozása, nyitottan állnak a kezdeményezés mellé.

A hivatal biztosította épületről Gyerkó Levente polgármestert kérdeztük, aki elmondása szerint maximálisan támogatja az iskola megalapítását. Közölte: az egyezség szerint a kisgalambfalvi volt termelőszövetkezeti raktárt fogják „lakhatóvá tenni”, iskolaépületté alakítani. A polgármester tervei szerint a közeljövőben nekifognak a korszerűsítési munkálatoknak: kicserélik a létesítmény tetőzetét, és rácsatlakoztatják az épületet a helyi ivóvíz- és szennyvízhálózatra.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!