Szükség van a bölcsődére

Hamarosan kezdődhet Pa­rajd községben is a bölcsőde építése az országos program részeként, Udvarhelyszék többi érintett településén azonban még várni kell a rajtra.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 5 perc
Szükség van a bölcsődére
Székelyszentléleken áll az épület. Parajdon is kezdik a munkát Fotó: Hadnagy Éva

A kivitelezési szerződést megkötötték és a terület megközelíthetőségét biztosító ideiglenes utat is megépítették Parajdon, így nemsokára kezdődhet a bölcsőde építése. A helyi önkormányzat sikeresen pályázott a fejlesztési minisztérium bölcsődeépítési programjában és nyert támogatást egy kis méretű, 40 férőhelyes kisgyermekóvó intézmény építésére.

– Parajd a megye legnagyobb községe, éppen ezért gondoltuk, szükségünk van bölcsődére, hogy ezáltal is segíteni tudjuk a családokat

– mondta Nyágrus László polgármester. 
Hozzátette, az előzetes felmérések szerint van mire alapozni, hiszen jelenleg a községben kilencvenegy egyévesnél kisebb gyermek van, átlagosan pedig hetvenegy-hetvenhárom között mozog a gyermeklétszám kor­csoporton­ként, így biztosan lesz igény a bölcsőde nyújtotta szolgáltatásokra is.
Az eredeti elképzelés szerint a jelenlegi focipályát ajánlották fel bölcsődeépítésre, ám százméteres körzetében van egy műemlék épület, így nem lehetett oda építeni. Az önkormányzat ezért területet vásárolt a település határában, ahol az orvosoknak és pedagógusoknak szánt szolgálati lakások mellett – amelyre szintén van nyertes pályázatuk – a bölcsőde is megépülhet.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– Ideiglenes utat építettünk, hogy lehessen elkezdeni az építkezést, biztosítva a terület megközelíthetőségét. Az Anghel Saligny programba azonban belefoglaltuk ezt az útszakaszt is, így mire elkészül a bölcsőde, aszfaltúton lehet majd megközelíteni azt

– számolt be az elöljáró.
Jelenleg a munkálatok kivitelezési jogát elnyert Beszterce-Naszód megyei cégre várnak, hogy felmérje a terepet és elkezdődhessen a munka. Az elöljáró bízik benne, hogy még szeptemberben hozzálátnak az építkezésnek. 
Parajd mellett az Udvarhelyszék települései közül Korondon és Siménfalván is negyven férőhelyes bölcsődét építenének, ám egyik helyen sem kezdődött még el a munka, és a településvezetők sem tudják, mikor foghatnak hozzá. Korondon a kivitelező cég hárommillió lejes többletet kért önrészként az önkormányzattól, ezt azonban a hivatal nem vállalta, Siménfalván másfél millió lejjel emelkedtek a költségek.

– A közbeszerzési eljárás már a tavaly megvolt, és már akkor azt hittük, hogy hozzálátnak a munkának, mi ugyanis az 1,5 millió lejes önrészt is vállaltuk a cél érdekében, ám később értesítettek, hogy mégsem kell kifizetnünk ezt az összeget, viszont azóta sem történt semmi

– mondta Nagy János, Siménfalva község polgármestere.
Hozzátette, nagy szükségük lenne a bölcsődére, amely a gyermekek helyben tartásában is nagy szerepet játszana. 
A program keretében 255 bölcsődét építenek országszerte. A Farkaslaka községbeli Székelyszentléleken márciusban tették le a bölcsőde alapkövét, és jó ütemben haladnak is a hetven férőhelyes épület kivitelezésével. Ez volt egyébként az első Hargita megyében, amelynek elkezdődött az építése. 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!