Önfeledten énekeltek

Ötödik alkalommal szervezte meg a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont az Udvarhelyszéki Népdalfesztivált. A vándorrendezvénynek ezúttal Farkaslaka adott otthont, amelyen hetven gyermek lépett színpadra.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 2 perc
Önfeledten énekeltek
Tiszta forrásból énekeltek. Széles korosztályú fesztivál Fotó: Hadnagy Éva

Népdaloktól volt hangos szombaton a farkaslaki Tamási Áron Művelődési Ház, ugyanis itt tartották az Udvarhelyszéki Népdalfesztivált. Az eseményre számos településről sereglettek össze a kis és nagyobb gyermekek, hogy csapatosan és egyéniben is bemutassák gyönyörűen csengő hangjukat.

Bartalis Izabella, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont vezetője köszöntötte házigazdaként az egybegyűlteket. Mint mondta, a rendezvény fő célja, hogy olyan találkozási és bemutatkozási lehetőséget biztosítson az udvarhelyszéki gyermekeknek, ahol önfeledten tudnak népdalt énekelni.

– Ez nem verseny, hanem bemutatkozási lehetőség. Elsődleges célunk, hogy olyan helyet teremtsünk a diákoknak, ahol találkozhatnak, és együtt énekelhetnek a népdalkincsünkből, a másodlagos cél pedig, hogy megismerjék Udvarhelyszéket, mélyebben is megismerjék a községek történetét, jelesebb személyiségeit

– mondta Bartalis Izabella. Éppen ezért is döntöttek úgy, három évvel ezelőtt, hogy vándorrendezvényként szervezik meg a népdalfesztivált. Két székelyudvarhelyi rendezvény után így előbb Nagygalambfalva, majd Zetelaka községet választották az esemény helyszínéül, idén pedig Farkaslaka adott otthont a rendezvénynek. Ezúttal hetven diák vett részt a népdaltalálkozón, akik csoportokban és egyénileg is három-négy népdalból álló népdalcsokrot adtak elő.

– Udvarhelyszéki népdalokat énekeltek elsősorban a diákok, hiszen az a cél, hogy a régi, autentikus népdalokat újratanulják, s így ne merüljenek ezek se feledésbe

– részletezte Bartalis Izabella. Hozzátette, öröm számukra, hogy évről évre nagyobb teret hódít itt Székelyföldön az autentikus népzene, népdal, és hogy folyamatosan nő azon települések száma is, ahonnan autentikus népdalok kerülnek elő.

A résztvevőket Kovács Lehel, Farkaslaka község polgármestere, valamint Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke is köszöntötte, majd a gyerekek Győrfi Erzsébet népdalénekessel közösen bemelegítették hangszálaikat, és kicsiktől a nagyokig sorra léptek színpadra.

A rendezvényen a Nyitnikék Énekegyüttes és a Székelyföldi Énekiskola is megörvendeztette a közönséget előadásával. A szakmai bizottság részéről Szalai Zoltán népzenekutató értékelte az elhangzottakat. Az előadásokat követően a felkészítő tanárok számára kerekasztal-beszélgetést tartottak, amelyen megbeszélhették a szakmai bizottság tagjaival a felmerülő kérdéseket, de tanácsokat, útmutatást is kérhettek a népdalok választását illetően a pedagógusok. A diákok előbb helyismereti sétán vettek részt, majd a Kultúrcsűrben közös énekléssel, élő zenés táncházzal zárták a népdalfesztivált.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!