Hirdetés

Nem tudni, mikor folytatják

Óvoda épül Homoród­szent­mártonban. A munkát 2021-ben kezdték, tavaly azonban teljesen leállt az építkezés, és egyelőre nem tudni, mikor fejezik be az új oktatási intézményt.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
Nem tudni, mikor folytatják
Befejezésre vár az épület. Áll a munka Fotó: Mostis Ádám

Támogatást nyert a tanügyminisztérium az Európai Unió Regionális Operatív Programjában óvodák megépítésére, és ebben a projektben lett partnere a szaktárcának a homo­ród­szentmártoni önkormányzat. A közös programnak köszönhetően egy több mint 500 négyzetméteres alapterületű óvodát építenek a tizenkét faluból álló község központjába, a beruházás összértéke megközelíti a 3 millió lejt. Az épületet az elmúlt évben sikerült tető alá hozni, ám azóta gyakorlatilag semmi előrelépés nem történt. Ennek oka, hogy a kivitelező cég időközben csődbe ment, és nem volt aki folytassa a munkát.
Jakab Attila, Homoród­szent­márton község polgármestere elmondta, a beruházás két részből áll, az egyik az épületre vonatkozik, ez a minisztérium hatáskörébe tartozik, a másik rész a területrendezés, a játszótér, kazánház, parkoló és egy kis park kialakítása. Az utóbbiak elvégzése az önkormányzat feladata volt, vállalniuk kellett az infrastruktúra biztosítását is, azaz az épület víz-, villany- és csatornahálózatra való csatlakoztatását.

– A mi részünket elvégeztük, még a fűmagot is elvetettük, szépen nő, ám az épület befejezése még várat magára. Egyelőre semmi hír nincs a minisztériumtól, hogy mi lesz az óvodával, mikor folytatódik a munka

– ismertette az elöljáró.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Az épület a Román Viktor Általános Iskola udvarának hátsó részében kapott helyet, az épületben négy csoportszobát, illemhelyeket, raktárhelységet alakítottak ki.

– Kb. 1–1,2 millió lej hiányzik ahhoz, hogy lehessen befejezni az épületet. Arról is volt szó korábban, hogy átutalják ezt az összeget, és mi majd elvégeztetjük a munkát, ám egyelőre semmit sem tudunk. Jó lenne, ha ősszel itt kezdődhetne az óvoda. Nagy szükség van a korszerű épületre, hiszen ez lesz az első olyan épület, amelyet kimondottan óvodának építenek a községben, szem előtt tartva a gyerekek igényeit

– mondta az elöljáró. 
Az épületet kivakolták, kész a villanyhálózat, a fűtéscsöveket felszerelték, sőt a bútorzat is megérkezett már, csupán az ajtók, ablakok, a padló, a mosdók kialakítása van hátra még. Bár óvodának épül, napközis csoportot is terveznek működtetni benne, ha lesz rá igény, hiszen ezzel nagyon sok fiatal család segítségére lennének. Jelenleg a község több falujából is a községközpontba járnak a legkissebek, főként azokból a falvakból, ahol nem működik óvoda.
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!