Napsütésre várnak a befejezéshez

A községi utat és a községközpont utcáinak egy részét modernizálták az elmúlt időszakban Korond községben. A napokban terítik le a kopóréteget, így hamarosan újabb 13 km-rel gyarapodik az aszfaltozott útszakaszok hossza.

Hadnagy Éva
Napsütésre várnak a befejezéshez
Utolsó simítások. Véghajrában a munka Fotó: Együtt Korondért/Fb

Utolsó szakaszához érkezett a DC36 jelzésű községi út korszerűsítése, amely Korondot köti össze Pálpatakával. Már csak a kopóréteg leterítése van hátra a 8,7 kilométeres útszakaszon. Az elmúlt héten el is kezdték az utolsó munkafázist, körülbelül nyolcvan százalékban sikerült is leteríteni a kopóréteget – tájékoztatott Katona Mihály, Korond község polgármestere. Elmondta, a kivitelezés jó ütemben halad, és bízik benne, hogy amint helyreáll az idő, a kivitelező vállalat be is fejezi azt, és akkor már csak az útjelző táblák és az útfestések maradnak hátra ezen a szakaszon. A decemberi kivitelezési határ­idő lejárta előtt pedig mindenképp sikerül pontot tenni a munkálatok végére. 
Az aszfaltozás miatt egyébként útlezárások voltak, és a jövőben is korlátozásokra kell számítani az említett szakaszon. A korszerűsítési munkálatokra az Anghel Saligny programból nyert támogatást a helyi önkormányzat, több mint tizenötmillió-nyolcszázezer lej értékben. A finanszírozási szerződést 2023 elején írták alá, a munka pedig az elmúlt év tavaszán kezdődött el. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


A községi út felújításával jelentősen könnyebbé válik a tanyavilág lakóinak közlekedése, nem kell már Fenyőkút felé kerüljenek ahhoz, hogy aszfaltúton juthassanak haza, ugyanakkor tehermentesebb lesz a Fenyőkútra vezető községi út is. A pályázat az árkok, átereszek és két híd felújítását is tartalmazta, amelyek el is készültek már. 
Szintén az Anghel Sali­g­­­ny programnak köszönhetően az elmúlt évben 4,4 millió lejből Korond utcáinak egy részére, összesen 4,8 kilométer hosszú útszakaszra került újabb kopóréteg. Ezt a munkát is befejezték, már csak néhány utca maradt hátra, amelyekre abból a meggondolásból nem terítették még le az aszfaltot, hogy a pálpataki útszakasz modernizálása miatt ne terhelődjön túl. 

– Két-három utca van elmaradva a faluban, de ahogy jönnek fentről, vagyis Pál­pa­taka felől lefelé, ezekre is rákerül az aszfaltréteg. Bízom benne, hogy idén mindkét pályázatot be tudjuk százszázalékosan fejezni

– vélekedett a polgármester. 
A községhez tartozó településeken marad még néhány aszfaltozatlan kilométer, többek között Atyhában és Fenyőkúton. Előbbinél egy kb. 2 kilométeres szakasz vár modernizálásra, megyei út lévén, ezt Hargita Megye Tanácsával közösen kívánják kivitelezni, egészen a község határáig. Atyha utcáinak aszfaltozására pedig készül a megvalósíthatósági tanulmány, hogy ha lesz megfelelő kiírás, lépni tudjanak. Fenyőkúton a központtól egy 3,5 kilométeres szakasz van elmaradva, amit az erdei úttal kötnének össze, forgalmasabb útról lévén szó, hiszen ez vezet a tőzegláphoz. 



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!