Hirdetés

Mesefalu Székelyföldön

Népművészetre, kézművességre tanítja a gyerekeket az Artera Alapítvány, műhelyfoglalkozások keretében tanulhatnak gyöngyöt fűzni, szőni, agyagozni és varrni a legkisebbek, mindemellett a magyar népmesék történeteinek megismerése is része a foglalkozásoknak.

Simó Bernadette
Becsült olvasási idő: 3 perc
Mesefalu Székelyföldön
Az alkotások. Népművészetet tanulhatnak a gyermekek Fotó: Gál Izabella Anna

Mesefalu Székelyföldön címmel szervezett két alkalommal is alkotótábort gyerekeknek az Artera Alapítvány Székelyudvarhelyen. Az utóbbit a héten tartották, ahol húsz gyerek vett rész, mondta Gál Izabella Anna táborvezető. A kézműves-foglalkozásokra 5–10 év közötti gyerekeket vártak, akik a mesék útján járva fedezhették fel a kézművesség szépségeit. A műhelymunka célja, hogy megismertessék és megszerettessék a gyerekekkel a régi népi mesterségeket, fejlesszék a gyerekek szépérzékét, kézügyességét, erősítsék önbizalmukat, megmutassák nekik a helyi falusi gyerekek életét, főleg a nyári időszakban, példát mutassanak nekik abban, hogyan lehet tanulva játszani és játszva tanulni – ismertették a szervezők. Mint Gál Izabella Anna táborvezető kifejtette, a bejárós tábor mindennap meséléssel kezdődik, magyar népmeséket ismerhetnek meg a gyerekek interaktív formában, a táborvezetők közösen mesélik a történeteket a gyerekekkel, a mesékhez bábokat is használnak.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A mese megismerése után körjátékok, népi játékok következnek, igyekeznek megismertetni a gyermekekkel a régi népi játékokat, továbbá játszhatnak az Artera Alapítvány kézműves, fából készült játékaival is. A nap hátralévő részében műhelymunka zajlik, közösen, kisebb csoportokban készítik el a mesékhez kapcsolódó kézműves termékeket, például a Kiskakas gyémánt félkrajcárja című meséből elkészítették a kiskakast. 

Mesefalu Székelyföldön
A foglalkozások során a gyerekek megtanulhatják a gyöngyfűzést, gyöngyszövést, szövést, varrást, agyagozást. A tábor ideje alatt készítettek karkötőket, könyvjelzőt, levendulapárnát és agyagpoharakat. A foglalkozásokat a Míves Alkotók Házában tartották, ahol a gyerekek ráhangolódhattak a népi mesterségekre, a néphagyományokra, a kézművességre, ahol benti és szabadtéri környezetben egyaránt a hagyományaink megismertetésén van a hangsúly – mondták a szervezők.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!