Hirdetés

Megvásárolnák a könyvtár épületét

A székelyudvarhelyi téka egy olyan épületben működik, amelynek csak a fele a helyi önkormányzaté, a másik fele magántulajdonban van. A pakliban benne van az is, hogy a tulajdonosok bármikor eladhatják a részüket. A városvezetés pénzt különített el az ingatlanvásárlás elindítására.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 3 perc
Megvásárolnák a könyvtár épületét
Fele-fele tulajdonban a könyvtár. Értékbecslések Fotó: Hodgyai István

A székelyudvarhelyi könyvtár hosszú ideig a Művelődési Házban működött, majd 1988-ban a Kossuth Lajos utca 23. szám alatti egykori banképületbe költözött. A tulajdonjogi problémák, a gyarapodó állomány nyomán kialakult zsúfoltság lassan ellehetetlenítette ezen a helyszínen is a téka mindennapjait – olvasható a könyvtár honlapján. A megoldás több évig tartó keresése után a városi önkormányzat 1996-ban döntött az egykori Szabó Károly vendéglő könyvtárrá való átépítése mellett. Az építkezés 2000-ben, az átköltözés és berendezkedés 2001 februárjában fejeződött be. Az épület akkor sem volt teljes mértékben az önkormányzat tulajdonában. Ma pontosan fele-fele arányban oszlik meg a tulajdonjog a város és az örökös Urmánczy-család között, az épület régi része van magántulajdonban, amiért bért kell fizetni – tudtuk meg Szőcs Endrétől, a könyvtár igazgatójától. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Ráadásul a bérleti szerződést mindig egy évre kötik meg, elviekben az is megtörténhet, hogy az örökösök egyszer csak másképp döntenek és eladják a részüket.
A Városi Könyvtár neve mellett a város idei költségvetésében két összeg is szerepel. A nagyobb (1,2 millió lej) a könyvtár magántulajdonban lévő épületrészének vásárlására szolgál, a kisebb, 40 000 lejes tételt a vásárlással járó bürokratikus kiadásokra szánták – tudtuk meg Zörgő Noémitől, a polgármesteri hivatal szóvivőjétől.
Ez utóbbi azért fontos, hogyha megtörténik a vásárlás, akkor ne kelljen a különböző engedélyekre, igazolásokra várni, hogy minél zökkenőmentesebb legyen a folyamat. Mint megtudtuk, a városháza felértékeltette az ingatlant egy szakértővel, aki szerint 495 000 eurót ér az épületrész. Ezt az összeget viszont nem fogadta el a tulajdonos, és felkért egy másik szakértőt az eladási ár meghatározására.

– Ennek eredményét még nem tudjuk. A kiközlést követően a törvényes lehetőségek szerint fogunk tudni eljárni, bízunk benne, hogy sikerül megállapodni a vételárban. Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy mindezekkel párhuzamosan érvényes bérleti szerződése van a városnak a szóban forgó ingatlanra, idén 14 220 lej havi bért fizetünk érte

– tette hozzá a szóvivő. 
Szőcs Endre könyvtárigazgató úgy tudja, mindkét félnek elővásárlási joga van eladási szándék esetén. Bízik abban, hogy sikerül megegyezésre jutni az örökösökkel, ugyanis nem kevés nehézséget okoz a megosztottság az intézménynek. Bármiféle javítás, például ha alulról, vagy a tetőzet felől ázik az épület, a tulajdonjogi helyzet miatt gyakorlatilag lehetetlen beavatkozni, emiatt hosszú ideje nem végezhettek semmiféle ilyen jellegű renoválást. Pályázni sem lehet az épület rehabilitációjára, korszerűsítésére, mint például a Művelődési Ház esetében, ameddig nincs önkormányzati tulajdonban az ingatlan. Hátrányos a téka számára az éves bérleti szerződés is, mert ellehetetleníti a hosszú távú tervezést, az intézmény jövőjéről való gondolkodást – sorolta az igazgató.
 

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!