Hirdetés

Maradt az alpolgármester, indulhat a pályázati program

Meggondolták magukat a kezdeményezők, mégsem szavaztak a csütörtöki közgyűlésen Ölvedi Zsolt alpolgármester leváltásáról. Több közhasznú tevékenységet végző szervezet kapott felmentést az ingatlanadó kifizetése alól, és megszavazták az egyesületeknek, alapítványoknak szóló pályázati program szabályzatát is. A legnagyobb összeget a verseny- és tömegsport támogatására szánják.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 5 perc
Maradt az alpolgármester, indulhat a pályázati program
Változatlan marad egyelőre a testület összetétele. A stabilitást választották Fotó: Hodgyai István

Bár napirend előtt Gálfi Árpád polgármester kemény szavakkal bírálta az alpolgármester leváltását kezdeményező kilenc önkormányzati képviselőt, mondván, hogy szégyenteljes az Ölvedi visszahívását célzó szándékuk, végül – mint nem sokkal később kiderült – az egészből nem lett semmi, mert visszakoztak az aláírók.

Hodgyai István
Jókedvű közgyűlés. Nem váltották le az alpolgármestert

Az ülés elején felszólalt Csáki Gergely, a polgármesteri hivatal urbanisztikai osztályának munkatársa is, és az önkormányzati testület előtt is kijelentette, hogy különböző téves információkkal szemben

a hivatal semmiféle olyan engedélyt nem adott ki, amely a Tamási Áron Gimnázium bentlakásának épületét érintette volna.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A csütörtök délelőtti önkormányzati ülés második napirendi pontja volt a még januárban benyújtott, az alpolgármester, Ölvedi Zsolt leváltását célzó határozattervezet, amit azonban – mint Venczel Attila főjegyző ismertette – időközben visszavontak a kezdeményezők, és elhangzott az is, hogy az illetékes szakbizottság sem támogatta az indítványt.

A törvény biztosította lehetőséggel élve tizenhárom székelyudvarhelyi szociális vagy közhasznú tevékenységet végző nonprofit szervezet kért és kapott adókedvezményt, többek között a Gyulafehérvári Caritas több épülete után, a Gondviselés Segélyszervezet, a Nyugdíjasok Önsegélyző Pénztára, a Civitas Alapítvány, a Szent Gellért Alapítvány, az Udvarhelyi Fiatal Fórum, a Székelyudvarhelyért Alapítvány mentesül a terület- és épületadó kifizetése alól, és adómentességet élvez az Erdélyi Magyar Látássérültekért Egyesület által használt ingatlan is. Visszaszolgáltatott épületek tulajdonosai is jogosultak az  adókedvezményre, ha továbbra is közhasznú tevékenységnek adnak helyet, így a városi könyvtár épületének tulajdonosai is mentesülnek a fizetés alól. Szintén kedvezményt kap a Harghita Business Center vállalkozói inkubátorház, a polgármesteri hivatal újabb öt évre egyedi támogatási rendszert dolgozott ki az intézmény számára összesen mintegy 308 000 lej értékben, ugyanakkor a Harghita Business Center Közösségfejlesztési Egyesületnek ingatlanadót sem kell fizetnie.

Indulhat az egyházak és civil szervezetek támogatását célzó pályázati program, a képviselő-testület egyhangúlag megszavazta az előterjesztett tervezeteket.

Az egyházak számára 200 000 lejes, a kulturális tevékenységekre  400 000 lejes keretet hagytak jóvá, az ifjúsági, neveléssel kapcsolatos, környezetvédelmi és szociális programokra 350 000 lejt különítettek el.

A sport támogatására fordítják a legtöbb pénzt, kétmillió lejt. Több módosító javaslatot is benyújtottak a képviselők, amelyek a határidőkre, a szabályzatra, a pontrendszerre, illetve az elbíráló- és fellebbezési bizottság összetételére vonatkoztak, ezekkel együtt kapta meg az önkormányzat jóváhagyását a tervezet. A program jövő héten, március 5-én indul, a pályázatok leadási ideje a sport esetében április 4., a többi tevékenységnél április 5.

Szejkefürdői téma erről az ülésről sem hiányzott, viszont ezúttal nem a még mindig megoldatlan közműhálózat ügye, hanem a Tomcsa Sándor Színház kezdeményezése váltott ki kisebb vitát.

A kulturális intézmény a szabadtéri színpadot szeretné tíz évre ügykezelésbe venni, Nagy Pál igazgató elmondta, hogy vannak elképzeléseik a terület hasznosításáról, de terveket egyelőre nem készítettek. Az RMDSZ-frakció konkrétumok hiányában nem támogatta az ötletet, a többség viszont elfogadta.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!