Hirdetés

Május végéig várják az igényléseket

Nemsokára elkészül a villanyhálózat, így kiosztásra kerülhetnek a fiataloknak szánt ingyenes telkek Ze­te­la­ka községben. Az igényléseket május végig lehet benyújtani.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
Május végéig várják az igényléseket
Ingyen telek. Hathatós segítség Fotó: Hadnagy Éva/archív

A fiatalok itthon maradását és boldogulását kívánja segíteni Ze­te­laka község önkormányzata, ezért egy kínálkozó lehetőséget kihasználva 2017-ben 1,2 hektáros területet vásárolt Zeteváralján ifjúság lakónegyed építése céljából. A területet parcellázták és ingyenesen bocsátják azon helyi fiatalok rendelkezésére, akik a községben tervezik jövőjüket. Az elmúlt évben a tizennégy telket magában foglaló területen elkészült a közművesítés, a víz- és csatornahálózat, az út, az esővíz-elvezető árkok, de a telekbejárókat is kialakították, és játszóteret építettek, most pedig várják az igényléseket. Nagy Attila, Zetelaka község polgármestere elmondta, a kiosztással azért vártak mindeddig, mert az áramszolgáltató csak most tud hozzálátni a villanyhálózat telepítéséhez és a vezetékek földbe helyezéséhez.

– Amire az igényléseket elbíráljuk, arra a villanyhálózat is elkészül, így a víz-, szennyvíz- és villanyhálózatra való csatlakozás biztosított a jövendőbeli lakók számára

– közölte a polgármester.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


A fiatalok május 31-ig nyújthatják be igénylésüket. A telkek odaítélését törvény szabályozza, vagyis szociális alapon oszthatók ki olyan 18 és 35 év közötti fiataloknak, akiknek nincsen építkezésre alkalmas telkük az országban, de fontos kritérium az is, hogy az igénylők személyi igazolványa Zetelaka községbe szóljon. Ezekhez a törvény által előírt kritériumokhoz saját feltételeket is rendelt a helyi önkormányzat, hogy túljelentkezés esetén ezek alapján lehessen rangsorolni a jelentkezőket.

– Pluszpontot jelent többek között a családi állapot, a gyermekek száma, a végzettség, a stabil jövedelem

– részletezte az elöljáró.
Amennyiben a tizennégy telek közül marad üres, azt a törvény szerint eladhatja az önkormányzat, illetve a kiosztott telkeket is bizonyos idő után megvásárolhatják az ott lakók. Az eredeti elképzelések szerint az önkormányzat típustervet is bocsátott volna a fiatalok rendelkezésére, ám ez végül nem valósult meg. A polgármester szerint nem akarták korlátozni a fiatalok mozgásterét ily módon, hiszen az elkészült zonális rendezési terv (PUZ) is keretek közé foglalja, hogy hová, mit és mekkora házat építhetnek az új lakók. A kiosztásra váró területek 465–500 négyzetméter közöttiek. A polgármester hozzátette, terveik szerint napközi otthont és új iskolát is építenének az ifjúsági negyed közepén, mivel a faluban az oktatási intézmények épületei már nem felelnek meg a mai követelményeknek.  
 

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!