Hirdetés

Kormányzati szerepben elért eredményeit fogja védeni az RMDSZ

Mivel az RMDSZ jelenleg ellenzékben van, az eddig elért eredmények megvédésére fognak kiemelt figyelmet fordítani a tavaszi parlamenti ülésszakban – jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján Antal Lóránt szenátor, egyúttal beszámolt parlamenti tevékenységéről. 

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 2 perc
Kormányzati szerepben elért eredményeit fogja védeni az RMDSZ
Antal Lóránt. A tavaszi parlamenti ülésszakra készül a szenátor Fotó: Hodgyai István

Számos hasznos törvénymódosítás és kezdeményezés jutott érvényre az RMDSZ kormányzati szerepvállalása idején, amelyek jó részét a kormányváltást követően is sikerült megvédenie a szövetségnek, hangoztatta a szenátor. Antal Lóránt az RMDSZ sikereit több példával szemléltette: az energiaválság idején befagyasztották a villany- és földgázárakat, bővítették a termelő fogyasztók (prosumerek) jogait és Erdély-szerte jelentős támogatásokat tudtak szerezni az önkormányzatoknak Cseke Attila volt fejlesztési miniszter hivatali ideje alatt.


Hirdetés

Ezenkívül megakadályozták a napadó (fotovoltaikus napelemrendszerek áramtermelésére vonatkozó illeték) bevezetését, valamint közbenjártak az energiaszámlák kibocsátásának normalizálásában is, amit az Országos Energiaszabályozó Hatóság ellenőrzései révén sikerült elérni – sorolta a szenátor.

Antal két kezdeményezést nevezett fontosnak. Mint részletezte: elsősorban előrelépés történt annak ügyében, hogy a romániai lakosok vízum nélkül utazhassanak majd az Amerikai Egyesült Államokba, másodsorban elindult a fekete-tengeri földgázkitermelés kereskedelmi engedélyeztetése, amely a Neptun Deep földgázmező kitermelésére vonatkozik. Antal szerint ennek eredményeként Románia az unió egyik legnagyobb földgázkitermelő országa lehet.

A szenátor ezt követően az országos villamosenergia-termelés akadozó fejlesztésére is kitért, amit környezetvédő civil szervezetek beavatkozásai és az ezekből származó pereskedések hátráltatnak. Meglátása szerint az energiatermelő erőművek befejezése rendkívüli fontossággal bír, Hargita megye számára a még be nem fejezett ratosnyai vízi erőmű számít fontosnak, ugyanis Antal szerint képes lenne megszüntetni a gyakori áramingadozásokat egész Erdély területén. Udvarhelyszéket illetően Antal kiemelkedő eredményként könyvelte el a földgázhálózatok bővítésére lehívott forrásokat, valamint a Székelykeresztúrt Székelyudvarhellyel összekötő megyei út felújítására megkötött kivitelezési szerződést. Megemlítette: tervezik városok és községek villamosításának bővítését és egy ipari park létesítését is, amelynek már keresik a helyszínét.Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!