Kalákában készülnek a nyárra

Tavaszi nagytakarításra hívta tagjait, de nem csak, a Korondi Turisztikai Egyesület tegnap, hogy közösen tegyék rendbe a Csigadomb aljában található Unicum sós fürdőt. A munkálatokra azért volt szükség, hogy a nyári, meleg hónapokban ismét használni és élvezni lehessen a sósvíz gyógyító hatásait.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 4 perc
Kalákában készülnek a nyárra
Elengedhetetlen munka. Felkészülnek a nyárra Fotó: Korondi Turisztikai Egyesület/FB

Tizenegy évvel ezelőtt jött létre a Korondi Turisztikai Egyesület, amelynek fő célja az volt, hogy még vonzóbbá tegye a települést a turisták számára, minőségi időtöltést és kikapcsolódási lehetőségeket biztosítva számukra. Ravasz Mihály, az egyesület vezetője elmondta, kezdeményezésükre a Csigadomb 2011-es rendezésekor, amikor is tanösvényt alakítottak ki a természetvédelmi területen, merült fel az ötlet, hogy újjáépítsék az egykori sósfürdőt. Az ötletet tettek követték, így 2015-re az addig náddal benőtt területen újjáépült az Unicum fürdő, pont azon a helyen, ahol egykor is állt. Két medencét, egy 8 x 12 méterest és egy 4 x 4 méterest alakítottak ki, de öltözők, zuhanyzó is várja a látogatókat a bekerített területen. Elkészülte óta minden tavasszal megtisztítják a fürdőt. 
– Ahhoz, hogy a nyáron élvezni lehessen a sós vizet, szükség van ezekre a munkákra. Tavaszra legalább kétujjnyi fekete sóiszap rakódik le a medencék aljára, ezt kell eltávolítani. Bár ennek is van gyógyhatása, de a fürdőzőknek elég kellemetlen, ha felkavarodik és piszkos hatása lesz tőle a víznek. Ezért inkább ilyenkor tavasszal ezt eltávolítjuk – részletezte Ravasz Mihály. Mint mondta, az egyesület tagjai mellett a kalákában részt vettek a helyi önkéntes tűzoltók is, az ő segítségükkel sikerült a leengedett medencéket kimosni. 
– Lemostuk a deszkákat, padokat, megtisztítottuk és visszahelyeztük a lefolyókat, így már csak az van hátra, hogy ismét felteljenek a medencék – mondta az egyesület vezetője. Ez azonban viszonylag hosszú folyamat, akár másfél hónapig is eltarthat, hiszen a medencéknek természetes töltésük van, vagyis a forrás hozamától függ a vízmennyiség. – A medencékben nyáron is cserélődik a víz, egyik felől folyik be a friss víz, másik oldalon, a túlfolyónak köszönhetően pedig távozik a fölösleges mennyiség belőlük – magyarázta Ravasz Mihály.

Korondi Turisztikai Egyesület/FB
Mint mondta, a tavaszi karbantartás során a medencék kitisztítása mellett kijavították a kerítésen keletkezett hibákat, lekaszálták a füvet, illetve a pihenőket is rendbe tették. A sós víz miatt a vasszerkezetek is hamar tönkremennek, ezért ezeket mindig cserélni kell, de a fellazult járópallókat is újra szegezték. Ravasz Mihály elmondta, általában július közepétől lehet használni a medencéket, de ezt nagyban befolyásolja az időjárás is, hiszen a sós víz nehezebben melegedik fel. Hozzátette, évente általában 2000-2500-an veszik használatba a sós vizes medencéket, általában azok, akik kilátogatnak a Csigadombra, felfedezni annak szépségeit, viszont a helyiek körében is igen népszerű a sós gyógyvíz. 
– Általában a látogatók jönnek, megnézik az aragonitmúzeumot, majd végigmennek a tanösvényen, s közben, ha kedvük van hozzá, akár meg is mártózhatnak a fürdőben. A környékbeliek és a helyiek használják azonban a legtöbbet, azok, akik egykoron is ismerték ennek a sós víznek a jótékony hatásait – tette hozzá. Elmondta ugyanakkor azt is, hogy az elmúlt három évben a Covid hatásai miatt a román turisták is előszeretettel keresték fel a helyet.
– Ez nem egy strand, ahol sütögetnek, sört csapolnak, hanem egy csendes kis gyógyhely, a medencékben is maximum fél órát javallott ülni, utána pihenő szükséges. Az egyesületi munkánknak köszönhetően jött létre ez a hely, elsősorban a helyiek javára – nyomatékosított a Korondi Turisztikai Egyesület vezetője. 



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!