Jövőre aszfaltoznak

Egyelőre építőtelephez hasonlíthatók a Bögöz községhez tartozó falvak. Nemcsak a 137-es megyei út korszerűsítése miatt van felfordulás, hanem csatornázási munkálatok is folynak több településen. Agyagfalván a háztartásokat csatlakoztatják a fővezetékhez, majd aszfaltozás következik.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 4 perc
Jövőre aszfaltoznak
Átvágott utak Agyagfalván. Földbe kerültek a vezetékek Fotó: Hadnagy Éva

Sikeresen pályázott és nyert el támogatást az Anghel Saligny programból Bögöz község önkormányzata, így 4,9 millió lejből kerülhet új aszfaltréteg Agyagfalva főbb utcáira. Szükség is van a korszerűsítésre, hiszen jelenleg a csatornázási munkálatok zajlanak. A gerincvezetékre csatlakoztatják a háztartásokat, ezért pedig át kellett ásni az utcákat, fel kellett törni a meglévő aszfaltréteget is. A bekötések nyár végéig biztosan eltartanak, így az utcák modernizálására leghamarabb tavasszal kerülhet sor. Ülkei Zoltán, Bögöz község polgármestere elmondta, jelenleg a műszaki terv készül, és ezt követően hirdetik meg a közbeszerzési eljárást.

– Szakemberek szerint érdemes várni egy telet, hogy a kiásott, majd visszatömörített föld jól nyomódjon meg, különben besüllyedhet az aszfalt, amikor ráterítik az útra. Ezért is tervezzük csak jövőre az utcák modernizálását

– fogalmazott az elöljáró.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Addig is a lakosok türelmét kérik, a felásott szakaszokat pedig lekövezik, hogy ne okozzon nagy bosszúságot a sár. A projekt az esővíz-elvezető árkok és a járda kiépítését is tartalmazza.
Ülkei Zoltán elmondta, a szennyvízhálózat kiépítése a községben jó néhány éve tart már, az első szerződéseket 2018-ban kötötték, ám akkor csupán a fővezeték kiépítésére volt elegendő az elnyert támogatás Bögöz, Agyagfalva és Décsfalva esetében. Székelymagyaros és Mátisfalva pedig teljesen kimaradt a projektből. Ugyancsak az Anghel Saligny programból nyert tizenegymillió lejes támogatásnak köszönhetően tudják most a háztartásokat csatlakoztatni a gerincvezetékekhez, és a korábban kimaradt két faluban is ki tudják építeni a csatornahálózatot.

– Ha a bekötések végére érünk, akkor a község mind a nyolc falujában lefektetjük a víz- és szennyvízvezetéket, és többet már nem kell feltúrni a földet.


A polgármester szerint a 4,9 millió lej nem elegendő Agyagfalva összes utcájának aszfaltozására, ezért a főbb utcák élveznek prioritást, ahol nagyobb a forgalom, illetve azok a szakaszok, ahol eddig is volt aszfaltburkolat. A műemlék templom környékére kiemelt figyelmet fordítanak, itt kockakővel borítanák a teret az eddigi aszfalt helyett, ám ezt egy másik projektből valósítanák meg.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!