Hirdetés

Hétköznapi hősök és példaképek az előadók között

A megyében elsőként Székelyudvarhelyen rendezték meg a TEDx-et, a világszinten is népszerű előadás-sorozatot. Idén szeptemberben már a negyedik kiadással jelentkezik a rendezvény, amelyre a korábbiakhoz képest jóval több jegyet tudnak eladni. Valamennyi előadó példakép lehet a közösség számára, és közülük sokan Székelyudvarhelyről indultak el.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 4 perc
Hétköznapi hősök és példaképek az előadók között
Tizenegy meghívott a TEDx Székelyudvarhelyen, de lehetnek még meglepetések. Példaképek Fotó: Asztalos Ágnes

A Harghita Business Center (HBC) munkatársaiból álló csapat hozza tető alá immár negyedik éve Székelyudvarhelyen is a TEDx-et, először őket mutatta be csütörtök délelőtt a vállalkozói inkubátorházban Szakács-Paál István, a rendezvény kurátora.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Jelen volt Bíró Barna Botond, a konferencia adminisztratív hátteréért felelős Harghita Business Center vállalkozói inkubátorház vezetőtanácsának elnöke nagyra tartja az eseményt, és büszke arra, hogy Udvarhely után már Csíkszeredában is megvalósult.

 A rövid, tömör előadások segíthetnek az önfejlesztésben, elgondolkodtatnak

– tette hozzá.
Pálfi Kinga, a szervező csapat munkatársa a TEDx közösségi jellegét emelte ki, majd elmondta, hogy az ideivel együtt összesen már mintegy félszáz izgalmas, motiváló és inspiráló előadó lépett fel Udvarhelyen, akik más-más perspektívákat felvillantva új támpontokat nyújthatnak az érdeklődőknek, a közösségnek is.
A korábbi években kereken száz jegyet adhattak el az eseményre, amelynek nagyon kötött és szigorú a szabályzata. Miután a kurátor tavaly az Egyesült Államokban, Atlantában részt vett egy négynapos TED-kongresszuson, magasabb kategóriába került a helyi licenc, így

idén már 440 jegyet adhatnak el.

A From Zero to Hero mottóval futó rendezvény a Művelődési Házban lesz szeptember 14-én, a belépőket a megszokottnál később kezdik majd árusítani, ezért érdemes figyelni a rendezvény Facebook-oldalát.
Szakács-Paál István jelentette be az előadók sorát. A lista összeállításánál szempont volt, hogy ne csak hangzatos nevek kerüljenek fel, és helyi emberek is kapjanak lehetőséget a bemutatkozásra.

Szeptemberben a TEDx Székelyudvarhely színpadán beszél majd Hosszú Katinka olimpikon, többszörös úszóbajnok,

Dragos Asaftei fotós, természetfotós, aki Székelyudvarhelyről indult és 22 évesen már Klaus Iohannis államelnök hivatalos fotósaként dolgozott, továbbá Mahdi Said Kafiya (Rea Milla), ő 14 évesen egyedül menekült el Szomáliából, Magyarországon saját erőből építkezett, ma már ismert modell. Barabás Botond, a szolnoki Szigligeti Színház vezetője ugyancsak Székelyudvarhelyről indult, akárcsak Kali Andrea, aki a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművésze, aki a nyilvánosságot is vállalta a lánya szexuális bántalmazását, az azt követő kálváriát bemutató Túl közel című dokumentumfilmben. Vásárhelyi Jób Barna alpinista favágó is ott az előadók között, aki hátrányos körülmények között nőtt fel a Vargyas-szorosban, leégett a háza, de nem adja fel, egyedül neveli öccsét, továbbá Ilyés Sándor Lóránt, számos helyi sportesemény, többek között a Feel Good futótábor elkötelezett szervezője is. Dina Tuns is elhozza történetét Székelyudvarhelyre, ő férjével nagy-britanniai életüket feladva költözött haza és egy teljesen egyedi turisztikai projektet (Viewtopia) valósítottak meg az erdélyi Közép-hegységben. Dr. Fodor Réka orvosi missziókat vezet Afrikában, a Farkaslakán élő Benkő Zsolt nélkül nem tartana ott a hazai kutyaképzés, ahol tart, Dénes Adél pedig Udvarhelyről ért fel a magyarországi zeneipar élvonalába zenekari menedzserként, fesztiválszervezőként – ők is előadnak majd szeptember 14-én.

Idén első ízben felhívást is közzétett a szervezőcsapat, és sokan jelentkeztek, akik előadnának a székelyudvarhelyi TEDx-en.

Majzik Tamást választották ki, aki Szegeden született, de Bákó megyében tanítja a magyar nyelvet, és azt szeretné, ha tanítványai szuperhősökké válnának. 
A TEDx-en jellemzően különböző kulturális, szórakoztató produkciók is színesítik a programot, a kurátor az idei fő fellépőt is bejelentette: a napot Bödőcs Tibor magyarországi humorista önálló standup-estje zárja.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!