Gardróbvásártól az élő könyvtárig

Nem nagy csinnadrattával, hanem változatos és tartalmasnak ígérkező rendezvényekkel ünnepli Székelyudvarhely a nőket ezen a héten. A szervezők fiatalokat és idősebbeket is igyekeznek megszólítani, jó programot kínál a Művelődési Ház, a Köz. közösségi kávéház, a Vekker Kávéközösség a TÉR összművészeti stúdió és a vállalkozói inkubátorház is.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 3 perc
Gardróbvásártól az élő könyvtárig
Illusztráció Fotó: Hodgyai István

Több mint száz éve hívja fel a figyelmet évente egy nap a női egyenjogúságra és a nők emberi jogaira, és az idei március 8-i ünnepre készülve több székelyudvarhelyi intézmény, civil szervezet állított össze olyan programot, amely a női lét sokszínűségét, a nő alkotóerejét, a női látásmódot, a tartalmas kikapcsolódást állítja fókuszba. 
Kik vagyunk mi? – ezzel a címmel indul szerdán a Művelődési Ház nőnapi rendezvénysorozata. Elhozzák az udvarhelyi nőknek a Smoke Sauna Sisterhood című francia–észt–izlandi dokumentumfilmet, amely tavaly a Sundance Filmfesztiválon mutatkozott be, ahol elnyerte a World Cinema szekció legjobb rendezésnek járó díját, majd később a legjobb európai dokumentumfilmnek választották. A nézők 18 órától a Művelődési Ház koncerttermében magyar felirattal tekinthetik meg az alkotást, amely egy összetartó női közösség szemszögéből tárja fel a tradicionális észt szaunázás legintimebb pillanatait. Csütörtökön 17 órakor Nagy Anna festőművész Zágontól Csíkdánfalváig című kiállítása nyílik meg az oszlopos teremben. Pénteken délelőtt középiskolásokat várnak egy rendhagyó tanórára a Barbie-film kapcsán Kassay Ré­ka animációs szakértővel, mé­dia­kutatóval, 17 órakor a Classical Singers Énekegyüttes előadóestje kezdődik, majd bemutatják Betty Friedan A nőiesség kultusza című könyvét, az eseményen Juhász Borbála nőtörténésszel Dimén-Varga Tünde pszichológus beszélget.


Hirdetés


A Köz. közösségi kávéház csapata második alkalommal szervezi meg nőnap alkalmából az Udvarhelyi Nők Lapjai című eseményét. Március 8-án reggeltől késő délutánig az élő könyvtár szabályai szerint különböző szakmai területeken tevékenykedő ud­var­helyi nőket lehet legtöbb 20 percre „kikölcsönözni” egy kötetlen beszélgetésre. Van köztük kórházlelkész, virágkötő, pszichoterapeuta, ki­ne­toterapeuta, fodrász, hang­technikus, szülésznő, színész, táncos-koreográfus is. 
A TÉR összművészeti stúdió nők napján gardróbvásárára hívja a hölgyeket, március 8-án. Hölgyek hetével jelentkezik a Vekker Kávéközösség is, késő délutánonként beszélgetésekre várják az érdeklődőket, amelyek többek között az egyéni stílus fontosságáról, a megfelelési kényszer hátulütőiről szólnak. 
A Harghita Business Center vállalkozói inkubátorháznál már hagyományosnak számít az Inspiráló nők című konferencia. Idén szombaton, a polgármesteri hivatal Szent István termében rendezik meg az eseményt, izgalmas előadásokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel. Előadást tart többek között Demcsák Zsuzsa magyarországi televíziós műsorvezető, Legindi Tímea kommunikációs szakember, közgazdász, sportoló, hegymászófeleség, Gergely Orsolya szociológus, egyetemi oktató és Gyéresi Júlia egyetemi oktató is. A később jelentkező, Vállalkozók őszintén című beszélgetés során tapasztalt vállalkozó nők adnak inspirációt hölgytársaiknak.
 Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!