Bemutatták a Siculus Fesztivál idei programját

Pörgő lábdobok és hangzatos riffek fogják megtölteni a székelyudvarhelyi városi parkot az augusztus 23–25. közt zajló Siculus Fesztiválon. A régiónkban egyedülállónak számító megmérettetésre Sepsiszentgyörgytől Nagyváradig érkeznek zenekarok elnyerni a fesztivál nagydíját. 

Pál Emil
Bemutatták a Siculus Fesztivál idei programját
Szakmai képzés is társul a megmérettetés mellé. A nagyérdeműnek izgalmas koncertekkel készülnek a szervezők Fotó: Hodgyai István

Nyolc zenekar jutott tovább az erdélyi zenekaroknak szervezett tehetségkutató második fordulójába, akik augusztus 23–25. között mérik össze képességeik a Siculus Fesztiválon.

A rendezvénynek szokványos módon Székelyudvarhely ad otthont, ahonnan még 1970-ben indult el a mozgalom, majd egy hosszabb kihagyást követően 2018-ban újra elkezdődött a tehetséges zenekarok felkutatása – hangzott el a fesztivált ismertető sajtótájékoztatón. A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és az Udvarhelyi Ifjúsági Egyeztető Tanács szervezésében zajló rendezvénysorozat egy szakmai táborral kezdődik, melyet a továbbjutott zenekaroknak fognak tartani. A zenekarok olyan neves szakemberektől tanulhatnak, mint Szakadáti Mátyás vagy Molnár Péter.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Bartalis Izabella, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont vezetője kiemelte: főként az erdélyi magyarság és a magyar fiatalok számára fontos a fesztivál, hiszen régiónkban egyedülálló ez a megmérettetés, és a szakmai képzések is hiánypótlónak számítanak.

Egyre népszerűbbek az angol dalok, ezért fontos, hogy közelebb vigyük a magyar dalok szépségét és népszerűségét fiataljainkhoz

– jegyezte meg Bartalis, hozzátéve, hogy volt együttes, amely a fesztivál hatására magyar dalokat is elkezdett írni az angol nyelvűek mellett. 

Tornai Szilárd, az Udvarhelyi Ifjúsági Egyeztető Tanács elnöke szerint szervezetük számára kiemelkedő fontosságú eseményről van szó, ezért folyamatosan igyekeznek főként a fiatalok, de a többi korosztály számára is újdonságokat „csempészni” a programba. Mint mondta, az idei kínálatban szabadtéri kocsmaszínház és kvíz, gyereksátor és művészeti sátor is lesz, melyek mellett egy kezdő lemezlovasoknak szánt program, az Open DJ Boot is helyet kap, amely során megmutathatják tudásukat és újdonságokat is tanulhatnak az érdeklődők.

Ölvedi Zsolt alpolgármester szerint a város számára is fontos eseményről van szó, amit teljes joggal tekinthet magáénak Székelyudvarhely. Mint mondta, a város hírnevét öregbíti a Siculus Fesztivál, amit az önkormányzat anyagi lehetőségeihez mérten igyekszik támogatni. A háromnapos rendezvénynek a Városi Sétatér ad otthont, a nappali programok után pénteken a Parno Graszt, szombaton SAIID, míg a vasárnapi eredményhirdetés után a Blahalouisiana lép fel.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!