Állandó veszélyt jelent a nagyvadak jelenléte

Idén is egyre többször kerülnek konfliktusba az emberek a medvékkel, a hétvégén Hargita megye két településén is gondot okoztak a nagyvadak. Szombat délután egy anyamedve a legelőn támadt meg egy fiatal, harminc év körüli férfit, Székelyvarságon. Vasárnap Csíkszentgyörgyön legelésző szarvasmarhákat akart megtámadni egy medve, a pásztorkutyák azonban elkergették.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 7 perc
Állandó veszélyt jelent a nagyvadak jelenléte
Illusztráció Fotó: Dezső László

A Székelyvarság környékén a vadállományt felügyelő vadásztársaság igazgatója szerint nagy hátrányt jelent, hogy még mindig nem küldte ki a természetvédelmi minisztérium a medvék kilövését lehetővé tevő prevenciós kvótát. Hozzáfűzte: nincs hatékony megoldás a nagyvadak garázdálkodásainak csökkentésére.

 Anyamedve támadt egy székelyvarsági fiatal férfira a Borosmezőnek nevezett legelőn

szombaton délután – közölte lapunk megkeresésére a helyi polgármesteri hivatal. Tamás Ernő székelyvarsági polgármester tudomása szerint többen is odasiettek észlelve a nagyvad jelenlétét, hogy segítsenek a fiatalembernek, de nem tudták elkergetni a nagyvadat.

– Közel mentek a medvéhez, nem tudva, hogy annak bocsai vannak. A fiatalember megpróbált felmászni egy fára, ahol vélhetően menedéket keresett, de nem sikerült neki, a combjánál marcangolta meg a nagyvad – nyilatkozta Tamás Ernő.

A polgármester szerint a sérülést elszenvedő fiatalt kedden engedik ki a kórházból.

– Erre még példa nem volt, olyan már történt, hogy egy gazdaságnál okozott kárt a nagyvad. Három hete egy tehenet támadott meg medve, de szerencsére az állatot sikerült megmenteni, nem volt végzetes a találkozás – fejtette ki.  

– Lehet védeni az állatokat, lehet rendelkezéseket törvénybe léptetni, de az Európai Unió törvényhozói mintha figyelmen kívül hagynák, hogy az emberélet a legfontosabb 


– panaszolta az elöljáró. – Naponta látunk medvét, ilyen körülmények között együtt élni a nagyvadakkal képtelenség – mutatott rá a polgármester, aki szerint rendkívül forgalmas helyeken sem félnek az embertől a medvék, nemhogy az erdőkkel övezett hegyvidéki területeken. – Ha ez így folytatódik, sokkal rosszabbra is számíthatunk, és erre fel kell készülni – tette hozzá.

A polgármester szerint a medveproblémát tapasztalt szakemberekre kellene bízni, meglátása szerint a medvekilövési kvóta – amelyet még nem hagyott jóvá a minisztérium – nem megoldás a problémára, amely egyre nagyobb méreteket ölt.

Etikai kérdés is
– Idén Romániában ez a kilencedik eset, hogy emberre támad a medve – nyilatkozta lapunknak dr. Benke József, a Zetelaka és Társai Vadásztársulat igazgatója. Elmondása szerint a medve tulajdonképpen a helyszínen legelő tehenekre támadt, amire reagálva a pásztor megpróbálta elhajtani a nagyvadat. Benke szerint a támadást főként a bocsok jelenléte váltotta ki, ugyanis azon a környéken tanyázik az anyamedve. – Amíg a bocsok nem lesznek mozgásképesek – az idei bocsok még nehezebben mozognak –, nagyon veszélyes a helyzet. A kétéves bocsok már el tudnak futni, de a kicsi bocsok nem. Ezt az anyamedve tudja, és meg is védi őket – ismertette.  – Ezt az esetet nem lehet kimagyarázni, hogy ki a hibás, ha valaki pásztorkodást vállalt, ezt a rizikót is kell vállalja – fűzte hozzá.

Benke szerint a hasonló helyzetekben való fellépést a kilövési kvóta hiánya nagyban hátráltatja.

– Május 15-től ki kellett volna adja a minisztérium az évi prevenciós kvótát a 2020/13-as törvény értelmében, de még mindig várni kell rá – panaszolta el Benke kiemelve, hogy a törvény be nem tartása bűncselekmény, így most jogtalan állapot áll fenn. – Ebben a helyzetben etikai kérdést is feszeget a medvekilövés – folytatta. 

– Ki fog rálőni egy kisbocsos anyamedvére? Kezdjünk el irtani minden anyamedvét, mert védik a bocsaikat? Azt nem lehet

– adott hangot dilemmájának.

Benke szerint ugyanakkor a medverezervátumok sem jelentenek megoldást a medvék túlszaporulatára, mint mondta: nem „medvebörtönöket” kell létesíteni, hiszen a medvék szabadon kell éljenek, visszavadító lépéseket kellene tenni, hogy újra kialakuljon bennük az embertől való félelem.

Tehenekre akart támadni egy medve Csíkszentgyörgyön

A csíkszentgyörgyi Háromtízes közelében jelent meg vasárnap délután egy medve, amely az ott legelésző szarvasmarhákra akart támadni. Két lábra ágaskodva igyekezett kiszemelni áldozatát. A csordát őrző kutyáknak köszönhetően végül nem lett nagyobb baj, elkergették a ragadozót. A pásztornak sikerült videót készítenie a nagyvadról, a felvételen látszik, hogy a két lábra ágaskodó medve igyekszik becserkészni az egyik kiszemelt tehenet.

A történtek kapcsán Réti Zsófia, Csíkszentgyörgy polgármestere lapunk érdeklődésére elmondta:

a pásztor legeltetés közben lett figyelmes a tehenekre vadászó termetes medvére, viszont a kutyáinak köszönhetően végül nem lett nagyobb baj,

az ebeknek sikerült elkergetni a vadállatot. A helyszínre kiszálltak a csendőrök is, valamint a polgármester és a helyi Szilos Vadásztársaság egyik tagja. Utóbbi a bizottság által megírt jegyzőkönyv alapján kérni fogja a medvére a kilövési engedélyt. A helyszínen tartózkodott az állatok tulajdonosa is, aki a 112-es segélyhívó számon jelentette a veszélyt. Az elöljáró megjegyezte:

nem ez az egyetlen medve a környéken, amelyik bejár a község területére,

Pottyand és Bánkfalva határában is láttak medvét, és akadt, amelyiknek bocsai is voltak.

– Félünk, hogy végül nehogy emberáldozata legyen a túlszaporodott medveállomány okozta problémának – jegyezte meg Réti Zsófia.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke az eset kapcsán a közösségi oldalán úgy fogalmazott: nem lehet letagadni, hogy a medveállomány túlszaporulata valós probléma. „A természetvédők is be kell lássák, hogy ha ez továbbra is így folytatódik, akkor a gazdák fel fognak hagyni a tevékenységükkel, meg fog szűnni a jelenlegi biodiverzitás, a legeltetés, a kaszálás és a mezők, kaszálók, szántóföldek kihasználatlanul maradnak. Nem kell kilőni a medvét, de nem akarjuk, hogy a Hargita megyei gazdák mindennap életveszélyben legyenek. Tévhit, hogy a villanypásztor megold mindent. A medvekérdés nincs megoldva, közös erőfeszítésekre van szükség ahhoz, hogy ez a helyzet megoldódjon” – fejtette ki a megyeelnök.

Tudósítottak: Pál Emil, Létai Tibor


Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!