Hirdetés

Szent László nyomában

Levélbontás
Szent László nyomában
Fotó: CSEKE

Amikor vasárnap reggel felébredtem az ébresztő visító hangjára, hirtelen azt sem tudtam, melyik világon vagyok. Aztán gyorsan észbe kaptam; templomlátogató kirándulásra megyünk!
Túravezetőink, Solti Imre és Ferencz Loránd beszálláskor a lelkünkre kötötték, hogy vigyázzunk a buszjegyre (rovás ábécé), majd útnak indultunk. Útközben parancs­nokaink ismertették a tudnivalókat első megállónk, a homoródkarácsonyfalvi uni­tárius templom rovásemlékeiről, valamint a külső és belső falait díszítő középkori freskókról. Itt ugyanis a 14–15. századi falfestmény Szent László kerlési csatáját jeleníti meg, azt a jelenetet, amikor a legenda szerint megmenti az elrabolt lányt a kun vitéztől. A freskón a lovak között a tatár szó volt felróva, mellette az 1625-ös évszám. A toronyba egy kissé ijesztő falétrán vezetett az út, az ablak szemöldökkövén két sorban pedig szintén rovásírás-emlék volt látható. 
Folytatva utunkat, betértünk az oklándi unitárius templomba, ahol a mennyezetre tekintve megpillanthattuk az eredeti állapotában megmaradt kazettákat, amelyek közül kiemelkedett a Kopernikusz csillagrendszerét ábrázoló kazetta, hiszen készítése idején még a geocentrikus világkép volt az elfogadott. Mellette egy húsvétszámító, valamint számos mély üzenetet hordozó állatmintás kazettát figyelhettünk meg. Természetesen az északi falon itt is jelen volt a Szent László-legenda, valamint egy 1848-as toborzózászló. Oklándon található Hargita megye legrégebbi, eredeti helyén megmaradt, festett székelykapuja is. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Következő úti célunk Székelyzsombor volt, ahol a bejárati kapuval való rövid küszködés után meglátogattuk a Nyirő József-emlékházat, majd felsétáltunk a parasztvárhoz.
A székelydályai református templom gótikus szentélyének mennyezete türkizzölden tekergő indákat, virágokat és különböző erdélyi címereket jelenít meg. Közöttük néhol előbukkan egy-egy arckép is. Az itteni kazettákon is megfigyelhetők állatok, valamint virágmotívumok. A templom külső falát rovásemlékek borítják. 
A bögözi templom különlegessége, hogy itt a falfreskók mindhárom rétege megmaradt, legfelül a már megszokott Szent László-legenda, középen Antióchiai Szent Margit vértanúságának mozzanatai, legalul pedig az utolsó ítélet képei láthatók. 
Utolsó állomásunk az én­laki unitárius templom volt, itt egy újabb rovásemlék található a legrégebbi kazettán, Egy az Isten felirattal. Az úrasztala gyönyörű zöld, sárga, piros és kék színekben pompázik. A kazettás mennyezet egységes kék keretei között virágminták és latin feliratok lelhetők fel. A rendkívüli örökségünk megismerését szolgáló kirándulást Énlakán estebéddel zártuk, majd hazaindultunk. Megnyug­tató a tudat, hogy ezek az értékek mind jó kezekben vannak, s a lelkipásztorok szívükön viselik a sorsukat.

Blága Anna,
X. osztályos tanuló,
Csíkszereda



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!