Megtört a jég

Első és második helyezéssel tértek haza a Sapientia – EMTE Csíkszeredai Karának hallgatói a 36. OTDK Humán Tudományi Szekciójáról, amelyet idén a budapesti Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) szervezett. A rangos eseményre nem kevesebb mint harminckét intézmény kara küldött hallgatókat a helyszínre. Összesen 427 nevezés érkezett a negyvenhárom tagozatba.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 3 perc
Megtört a jég
Együtt örvendtek a kísérőtanárok és a versenyzők a megmérettetés után Fotó: Egyed S. Péter archívumából

Első alkalom, hogy a humán tagozatban dobogós, első helyezést ért el csíkszeredai sapientiás hallgató. Az április 12–14. között megrendezett Humán Tudományi Szekcióba a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának Humántudományok tanszékéről nyolc hallgató jutott tovább. Mind a résztvevők, mind a szervezők örömére a hallgatók személyesen vehettek részt az idei tudományos megmérettetésen.
– A Humán Tudományi Szekció minden alkalommal a legnagyobb és legösszetettebb, és az Országos Tudományos Diákköri Konferencia létrejöttének immár 70 éves történetében is az elsők között volt. Illetve, 2005-ben, először ebben a szekcióban vettek részt határon túli hallgatók – számolt be Borsodi Csaba, a Humántudományi Szakmai Bizottság elnöke a rendezvény megnyitóünnepségen.
Összesen nyolc dolgozat nyert felvételt a színvonalas eseményre a Csíkszeredai Kar Humántudományok Tanszékéről, amelyeket a hallgatók sikeresen be is mutattak. A nyolcból egyik első és egyik második helyet érdemelt ki. Egyed Tamás az Összehasonlító irodalom- és kultúratudomány tagozatban állhatott a dobogó legfelső fokára, vezetőtanára dr. Pieldner Judit egyetemi docens. Molnár Mónika az Angol irodalom II. tagozatban második helyezést ért el, vezetőtanára dr. Prohászka-Rád Boróka egyetemi docens. 
Az intenzív napok tartalmas programokat foglaltak magukban. A rengeteg résztvevő, versenyzők és megfigyelők, kísérőtanárok és középiskolás megfigyelők részt vehettek az egész napos tagozati üléseken, a versenyzők előadásain. A 43 tagozat közül nem könnyű választani, a régészettől a vizuális kultúráig minden témában voltak előadások.
– Első nap még nem voltam soron, így kíváncsi megfigyelőként vettem részt különböző, érdekes előadásokon. Választani viszont meglehetősen nehéz volt, hiszen minden érdekelt, de arra is gondolnom kellett, hogy időben be tudjak ülni a különböző termekbe – osztotta meg tapasztalatait Coadă Claudia.
A végzős hallgató hozzátette: biztosra mondhatja, egyiket sem bánta meg. Szakmailag értékes védéseket, építő jellegű véleményeket hallhatott, teljesen új, ez idáig számára ismeretlen megközelítésekről, nem utolsósorban pedig a bemutatók technikai oldaláról is sokat tanulhatott.
– Másnap már csak arra tudtam gondolni, hogy az enyém is hasonlóan jól sikerüljön – fűzte hozzá.
A tagozatok előadásai mellett számos egyéb programot szervezett a KRE. Az egyéb szakmai, karrierelőadások és beszélgetések mellett délutáni sport- és szórakoztató programokkal is készültek a házigazdák.
– Rengeteg érdekes előadás volt. Olvasgattam a címeket, de nehéz volt dönteni, hogy melyikre is menjek be, de bármelyiket is választottam, nem bántam meg a részvételt. Ezek mellett jólesett ellazulni is, kicsit megfeledkezni arról, hogy majd nekem is elő kell adnom. Pluszenergiát adott, hogy részt vehettem egy kvízjátékon, amit külön nekünk, határon túli résztvevőknek szervezett az itteni hallgatói önkormányzat – nyilatkozta Baliga Norbert mesteris hallgató az esemény kapcsán.

Egyed S. Péter



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!