Hirdetés

Helyek, művek, emberek

Bukarest legnagyobb zöldövezetében, a város északi részén lévő I. Mihály (korábban Herăstrău) parkban három magyar személyiség szobra található.

Forró László
Becsült olvasási idő: 2 perc
Helyek, művek, emberek
Mark Twain Fotó: Forró László

A 187 hektáron elterülő parkot 1936–1939 között létesítették a Colentina-folyó egykori lápos, mocsaras medrében. A park zöldövezeteinek elrendezése Pinard és Rebhun műépítészek munkája, a sétányokat Octav Dobrescu elképzelése szerint alakították ki. Az Expoflora nevű részen 15 hektárnyi területen egész nyáron virágkiállítás látható, ennek szomszédságában található a japán nagykövetség segítségével berendezett japánkert. Emellett bukkanunk rá az első magyar vonatkozású szoborra. Mark Twain híres angol író mellszobra Fekete József munkája.

Forró László


Sajnos már nem az eredeti szobrot sikerült lencsevégre kapnom, hanem a restauráltat, a helyreállítás mintegy 10 évvel ezelőtt történt. Fekete József Mark Twain szobrának létrejöttéről több időpontot is találtam, 1953 1951, 1963 szerepelnek dátumként. A legvalószínűbb az 1953-as időpont, Sántha Imre Géza a köztérkép.hu szakportálon is ezt állítja, ugyanis ebben az évben állítottak mellszobrokat a Herăstrău parkban a világirodalom nagyjainak. 2012-ben megjelent ismertetőjében Sántha Imre Géza a homokkőből készített plasztika leromlott állapotát említi és a felújítás szükségessége mellett foglal állást. Ez mára megtörtént, és a művész, Fekete József neve is magyarul került fel az immár fémből öntött szoborra.

Folytatjuk
 Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!