Hirdetés

Éber évet!

Solymosi Alpár unitárius lelkész
Becsült olvasási idő: 3 perc

Most lefárasztalak! …Ugyanis utópiának tartom a Boldog új évet! Hiánycikk a lényeg, az a fajta kohéziós erő, ami a Boldogság előfeltétele! Az irgalmasság és a természetes kedvesség. Éppen ezért kívánok É. É.-t! Éber Évet… A boldogságérzet előfeltétele a törődés, az önzetlen kedvesség és odahajolás, azaz irgalmasság lenne... Ahol ezt látom, tapasztalom, ott van egy-egy boldogságbuborék az együttélésben. Jó esetben ilyen kis bubi a család, egy kis kórus, egy baráti kör, zenekar, huszáregyesület, gyülekezet stb… Ahol ez hiánycikk, ott katasztrofális a helyzet. Egyébként kegyetlen évet zártunk és kezdünk… Utolsó percig „iskoláztattuk” a versenyszellem intézményrendszerében a gyermekeinket, aminek egyenes következménye lett, hogy a belső értékekre csak a legéberebb családoknak maradt erejük figyelni. A lelki intézményekben is hiánycikk a meditáció. Ezzel szemben már ’23 vége is jelezte, hogy újra robbanni fog az infláció, és hogy a helyi önkormányzatok „autonóm” szervezetek, az új adógyártásban a legkreatívabbak, akárcsak Bukarest. Lásd „parkolási bérlet”. Nesze neked, új csomag! Miközben ’23-ban a népszámlálásból kiderült, hogy 10 év alatt 68 ezer székelyt veszített el csak a térségünk, semmi rugalmasság a politikai elitben! Tíz év alatt 10 ezer unitáriussal lettünk kevesebbek, ennek ellenére egyre merevebbek…. És folytathatnám. Rengeteg az üres, benépesítetlen ház, föld. Kolapsz előtt állunk.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Teremni, termést előcsalogatni kellene. Családokat hagyni megszületni… Ehelyett minden, szinte minden minden szinten lagzi-biznisz lett, naiv ifjú párokat és családi erőtartalékokat leszívó. Békanyúzó tanya a világ. A szorítólyukak lettek az évgyűrűk a derekadon… Egy év - egy lyuk. Könnyű lesz kiszámolni, mennyit éltél, amikor eloldják majd a szíjat… Az országos, de a globális trend is ez. Kőkemény háborúk vannak a Pénz, a Tőke érdekérvényesítéséért. Itt már nem a szíjon, hanem az ember bőrén ütnek lyukat egy sorozat 9 mm-essel! Ez a háború egy kicsit a miénk is. Mi is benne vagyunk, mert úgy érzem, hogy semmivel sem vagyunk jobbak! A háború előszele az istentelen lét irányának. Mára már csak egyetlen dologért, a pénzért vagyunk képesek „harcolni”, „hadakozni”, lobbizni, kiállni. Ezt látom a kollégák közötti érdekérvényesítésében, a hatalmi harcokban is. Ha értékteremtésért, közösségépítésért, elvekért, új élet, kis család, ifjú pár lelkesítéséért, a „csak úgy legyünk együtt” eseményekért vagy „csak” egy közös imáért kellene bemozdulni, az emberem hirtelen lajhár-bamba tempóra vált. Tempózik. Na de ha fizetés, pénz a téma, ugrik, mint a gepárd. Ütemesen tempózik! Mintha egyetlen üzemanyagunk lenne, a „zsé”,  lóvé, suska. Mit nekünk 20-21 ezer véres életáldozat tőlünk keletre vagy délkeletre?! …
„A probléma az, hogy világunk és oktatásunk továbbra is kizárólag a külső, anyagi értékekre fókuszál. Ennek következtében az egész társadalom anyagiassá válik. Ez a kultúra nem alkalmas arra, hogy megbirkózzon a valós emberi problémákkal. A valódi probléma „itt” – a dalai láma a fejére mutatott – „és itt” van…-érintve mellkasát. Sok problémát mi magunk kreálunk, úgy mint a háborút, az erőszakot. A természeti katasztrófákkal ellentétben ezeket mi magunk idézzük elő. „Nyolcmilliárd emberi lény felelős azért, hogy boldogabbá tegye a világot. A kedvesség és a könyörületesség az, ami hiányzik.” Douglas – interjúrészlet a dalai lámával, ajándékkönyvből.
Próbáljunk meg kedvesebbek és könyörületesebbek, odahajlók lenni. Nem olyan nehéz ez. Persze nem is könnyen kivitelezhető. Szép napot!





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!