Hirdetés

Aranyfácánok, tarka papagájok, éjfekete tyúkok

Több ezren látogatták meg a megnyitása óta eltelt évben a korondi madárkertet, a vállalkozást, amely tulajdonosa nem mindennapi hobbijából nőtte ki magát különleges idegenforgalmi látnivalóvá. A madárkertben ötven faj 180 példánya várja az érdeklődőket.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 9 perc
Aranyfácánok, tarka papagájok, éjfekete tyúkok
Vízimadár részleg pávákkal színesítve Fotó: Hadnagy Éva

Közel egy éve nyitotta meg kapuit a korondi madárkert, amely egy helyi fiatalember, Szász Emil álmából, hobbijából és munkájából nőtt működő vállalkozássá. A tulajdonos találkozásunkkor is hatalmas lelkesedéssel, szenvedéllyel beszél a madarairól: pávák, fácánok, fürjek, foglyok, gerlék, vízimadarak, színes papagájok, dísztyúkok és különleges libák sokasága fogadja a látogatókat, akik jönnek is, méghozzá a világ minden tájáról. 

Hadnagy Éva
Vörös aranyfácán
 

Félénk madarak bátorítója

Szász Emil egész életében rajongott a madarakért, ahogy ő fogalmaz, ,,megérezte a madártoll illatát, és megfertőződött vele”. Már egészen kisgyermek korától tartott pulykákat, tyúkokat, az első pár páva megvásárlását követően pedig annyira lenyűgözték ezek a fenséges madarak, hogy elkezdte gyűjteni őket – jelenleg is tíz pávája van öt különböző színváltozatban. Madárseregét szemlélve ütött szöget a fejébe, hogy kedvtelését a szélesebb közönséggel is megossza, s madárkertet hozzon létre.

– Utánaérdeklődtem a törvényi háttérnek és a feltételeknek, és három évvel ezelőtt elhatároztam, hogy öt éven belül megnyitom a madárkertem. Nem kellett ennyit várni, hiszen az elhatározást követő második évben, azaz a tavaly már meg is nyitottunk

– idézi fel. Nyitáskor már közel negyven fajjal rendelkezett, az elmúlt egy évben pedig további tíz fajjal gyarapodott az állománya. – Tudatos döntés volt, hogy a végére maradtak a papagájok, hiszen velük napi szinten kell foglalkozni, mert ellenkező esetben elvadulnak. Tavaly, amikor megvásároltuk őket, még nagyon félénkek voltak, de most már habozás nélkül odajönnek és nem repülnek el a látogatók elől sem – magyarázza.

Hadnagy Éva
Kézhez szoktatott madarak

Egzotikus fácánoktól a papagájház sztárjáig

Az udvaron tematizált röpdék vannak kialakítva, az elsőben a fácánfélék, foglyok és néhány páva látható. Jelenleg 12-féle fácán tekinthető meg, a gyűjtemény leglátványosabb példányai a Kínában őshonos gyémánt- és aranyfácánok, valamint a sárga aranyfácán, de a himalájai fényfácán is pompás látványt nyújt. A madarakat párokban tartják. Következik a papagájház, ahol színes, vidáman csivitelő, kisebb és nagyobb testű madarak röpködnek. A közismertebb hullámos papagájtól kezdve egészen ritka fajok példányait is megtekinthetik az érdeklődők. A kifutók mögött fűtött, izolált papagájház biztosít otthont a különleges madaraknak, hiszen télen melegre van szükségük. Az építmény belsejében a kintihez hasonlóan megvannak a kifutók, ahol etetik, itatják őket napi rendszerességgel, és az odúk is bent kaptak helyet, hogy a madarak zavartalanul kotolhassanak és költhessék ki fiókáikat. Bent etetnek, itatnak, mert ott a magot nem süti a nap, nem ázik be, és az ivóvíz sem lesz állott, mondja a madérkert gazdája. A melegebb hónapokban a madarak a kinti röpdéket használják, megmutatva magukat a látogatóknak, illetve csemegéznek a friss gyümölcsökből. A papagájok általában saját maguk költik ki és nevelik fel fiókáikat, ami kényes folyamat. Jelenleg is több pár kotolt a tojásokon. Megismerkedhettünk Sanyival, aki fajtája után kapta nevét, ő ugyanis egy Nagy Sándor-papagáj. Jól nevelt madárhoz illően egy ,,Helló”-val is megörvendezteti a látogatókat. Ottjártamkor épp almát csemegézett, de kegyesen profikat megszégyenítő napraforgómag-hántást is bemutatott.

Hadnagy Éva
Sanyi, a papagáj, köszön a látogatóknak

Értékesítésre kerülő fiókák

A vízimadarak következtek a látnivalók sorában, amelyek egy nagy közös kifutóban kaptak helyet. A számukra kialakított kis tóban fürödve élvezték a napsütést. Számos kacsafajtával találkozhatunk szintén a világ különböző részeiből a mandarinkacsától egészen a karolinkacsákig. Általában rájuk is hagyja tulajdonosuk az utánpótlás kiköltését és nevelését, hiszen nagyon nyugodt szülők. A fácánok 90 százaléka kotolna, ám ezt nem hagyják nekik, tojásaikat összegyűjtik és keltetőben látják meg a napvilágot a csibék. 

– Nálunk minden fióka értékesítésre kerül, hiszen nem az a célunk, hogy ugyanabból a fajból legyen sok példányunk, hanem hogy minél több fajt tudjunk bemutatni a látogatóknak. A fiókák árából új madarakat vásárolunk, és így folyamatosan bővül a raj. A madarak akkor szaporodnak, ha jól érzik magukat

– magyarázza Szász, aki a nehezebben beszerezhető fajokból mindig tart pár példányt, hogy biztosított legyen az utánpótlás. Fajtától függően változnak az árak, 100 lejtől akár 3000–3500 lejig is terjedhet egy-egy ritkább példány ára. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Fekete tyúk és kacagó kakas

A kiállítást a dísztyúkok kifutója zárja. Itt is számos egzotikus faj megtalálható, mint páldául a tejesen fekete Ayam Cemani tyúkok, amelyek Indonéziában őshonosok, különlegességük, hogy nemcsak tollazatuk, hanem húsuk és csontjaik is éjsötét színűek. Találkozhatunk japán selyemtyúkokkal, nevető tyúkokkal, amik különlegessége a kakasok kukorékolásában rejlik, hiszen emberi nevetéshez hasonló hangot adnak ki, de sanjak hosszan kukorékoló kakast, apáca-, nílusi-, sőt hawaii ludakat is láthatunk. Utóbbiak érdekessége, hogy ki nem állhatják a vizet, csupán szomjukat oltják vele, de fürdeni nem szeretnek. Szász Emil minden madárról hosszasan mesél a látogatóknak, tudását autodidakta módon, saját tapasztalataira alapozva szerezte az elmúlt évtizedek során. 

– Annak vagyok a híve, hogy ha valamit csinálunk, akkor azt végezzük rendesen. Ezt pedig csak úgy lehet csinálni, ha szereti is az ember. Hiába vannak madaraim több ezer euró értékben, ha nem tudok megfelelően gondoskodni róluk. Nagyon sokat olvastam, tanultam róluk, és igyekszem legjobb tudásom szerint gondozni őket

– fogalmaz. Mint mondja, nincsenek kedvenc fajtái, ugyanúgy szereti mindeniket, hiszen a maguk nemében mindegyik lenyűgöző. 

Hadnagy Éva
Nílusi ludak, nevető tyukok

Fontos a minőségi táplálék

A madarak méreteiknek és fajtáiknak megfelelően különböző táplálékfajtákban részesülnek, naponta körülbelül 25 kg eledel fogy el. A kisebb papagájok kölest, a nagyobbak napraforgós gabonakeveréket kapnak, illetve friss zöldségeket, gyümölcsöket. A fácánok tizenkét magból összeállított keveréket kapnak önetetők segítségével, a vízimadarak pedig gabonaőrlemény-keverékkel táplálkoznak. 
A madárházat az elmúlt szűk egy év alatt több ezren látogatták meg, nemcsak itthonról, hanem a nagyvilág számos részéről is. Nemsokára módosul a nyitvatartásuk, így a jövőben hétköznapokon és hétvégén egyaránt 10 és 20 óra között fogadják a látogatókat. Belépőjegyek egyelőre nincsenek, becsületkassza alapján fogadnak adományokat.

Hadnagy Éva
Himalájai fényfácán




Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!