Hirdetés

Nektária Székelyföldi Mézverseny

Idén második alkalommal szervezte meg a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete a Nektária Székelyföldi Mézversenyt, amely hét szakmai méhészszervezettel karöltve valósult meg. Ebben az évben nagyot növekedett a benevezett minták száma, a díjátadó gálán pedig Nagy István, Magyarország agrárminisztere is tiszteletét tette.

Cilip-Szilágyi Dalma-Orsolya
Becsült olvasási idő: 7 perc
Nektária Székelyföldi Mézverseny
Fotó: SZGE

A méz és méhek fontos szereplők a természetben és az emberi életben. Az élelmiszer-ellátásban be­töltött szerepük és az egészségügyi előnyeik kiemelkedőek. Székelyföldön pedig ez a kapcsolat különösen erős, hiszen itt a méhészet kapcsolódik a hagyományokhoz és a tájhoz, erő­sítve a régió gaz­daságát és kul­tu­rális identitását. A székelyföldi falugazdász-hálózat mindennapi tevé­kenysége révén tá­mogatja a közel ezer székelyföldi méhész munkáját, ebből adódóan született meg a Nektária Székelyföldi Mézverseny gondolata is. A Nektária egy vándoresemény, melynek cél­ja, hogy felkarolja a mé­hészeket és támogassa mindennapi tevé­keny­­­ségüket, elősegítve értékesítési lehe­­­tőségeiket. A verseny hét szak­mai méhészszervezettel karöltve való­­sul meg, a beérkezett minták be­vizs­gálásában pedig a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara a partnerük.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


A második kiadás jóval nagyobb népszerűségnek örvendett, mint az első, hisz a tavalyi 77-hez képest idén 132 méhész nevezett be a ver­senyre, összesen 260 mintával. A díját­adót szeptember 30-án tartották, Sepsi­szentgyörgyön. Az esemény kez­­de­­­­tén Becze István, a Székely Gaz­daszervezetek Egyesületének elnö­­­ke is köszöntötte a jelenlévőket. Kiemel­te, hogy nagyon nagy öröm, hogy idén is sikeresen együtt tudtak működni a méhészeti szakmai szervezetekkel és társszervezőikkel, hisz ezáltal képesek lesznek a megmaradásra. Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke elmondta, hogy általában meg­figyelhető, hogy az állatok és gazdáik személyiségjegyei nagyon hasonlóak szoktak lenni: a méhészek hasonlítanak a méhekre, hiszen általában szerények, csendesek, dolgosak és segítőkészek szoktak lenni.

SZGE
– Szeretnék gratulálni és köszönetet mondani mindnyájuknak, hogy itt vannak, hogy részt vesznek ezen a díjkiosztón, és hogy hozzájárulnak teremtett világunk minőségének meg­­őrzéséhez a mindennapi tevé­keny­ségükkel. Fantasztikus dolog ez. Külön köszönet jár azért, hogy a Nektáriát megszervezték. Mi sem mutatja jobban a létjogosultságát, mint az, hogy egyik évről a másikra szinte megduplázódott a résztvevők és a benevezett mézek aránya. Ez óriási eredmény. Érzik, látják, hogy szükséges. Érzik, lát­ják, hogy van előnye, van értéke mindennek. És érzik, látják, hogy ér­demes részt venni benne. Pontosan ez a cél. Az első legfontosabb feladat, ha sikeresek akarunk lenni, legyünk büszkék arra, amink van. Legyünk büszkék arra, amit megtermeltünk a két kezünkkel. Mert ha mi hiszünk ebben, akkor ez a hit, az ebből eredő meggyőződés átragad a válságokra is. És akkor tudunk úgy érvelni, tudjuk úgy bemutatni a termékünket, ami segít az értékesítésben is. Járva a standokat, nézve az értékesítőket azt kell mondanom, hogy külön gratuláció jár mindenkinek, mert innovációt hajtanak végre, terméket fejlesztenek. A mazsolával, az áfonyával, a dióval, a mandulával gazdagított ezernyi olyan termék, amivel növelni lehet a mézfogyasztást. És valóban ez a cél, mert a méz a természetnek olyan kincse, amiből kevés van. Gondolkodtam azon, hogy van-e valami hasonló termék a palettán, ami olyan esszenciát ad, a természetnek a kincseit úgy ötvözi, mint a méz. Talán egyet tudnék még mondani, amire büszkék lehetünk, az a pálinka. Mert ott a gyümölcsnek az esszenciája van benne. Itt pedig a természet kincseinek, a virágainak az esszenciáját őrzi maga a nektár és a belőle készülő méz. Tehát két olyan termékünk van, amivel a világot jobbá tesszük. Erre azért valóban legyünk nagyon büszkék. És az a fejlődési folyamat, ami megindult, szerintem még nagyon-nagyon fontos. Nyilván szeretnénk tudni azt, hogy azok a nehézségek, amivel most nézünk szembe, van-e kiút, érdemes-e tovább csinálni? Abba kell hagyni? Vagy csak hobbiként tartsunk két-három méhcsaládot a kert végében is? Azt kell mondanom, bármennyire is hihetetlennek hangzik, érdemes. Előbb-utóbb a világ rendje helyre kell, hogy álljon. Szerencsére a méz nem romlandó termék, mert a piaci nehézséget raktározással ki tudjuk kerülni. Elpazarolni nem lehet. Kincsünk van. Ez a kincs a méz. Meg kell találnunk az utat a vásárlók felé. Ezek a versenyek, ezek a kiállítások, a piacon való részvétel, a méhészek személyes varázsa, amivel érvelni tudunk, hogy mitől jó a mi mézünk, hogy tudjuk kínálni a terméket másoknak, hihetetlen vonzerőt te­remt – jegyezte meg dr. Nagy István, Magyarország agrárminisztere.

SZGE
A továbbiakban pedig Hatos György,   a Nektária főszervezője is­mer­tette a verseny technikai részleteit, ezt követően pedig Lajos Alpár Ferenc nyújtott egy kis betekintést a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karán végzett labor­vizs­gálatok folyamatáról. A kö­szön­tők és technikai részletek is­mertetése után következett a díjak ünnepélyes átadása. Elsőként a Kaptárszolga-díjakat adták át azok­nak, akik az utóbbi években hozzájárultak a Nektária Székelyföldi Mézverseny szakmai fejlődéséhez és sikerességéhez. Idén is nevesített két embert az SZGE, illetve a méhészeti egyesületek vezetősége a Báró Amb­rózy Béla-érdemdíjra, melyet dr. Nagy István agrárminiszter és Vajna László méhész kapott meg. A Nek­tária idei kiadásán a szakmai zsűri pedig összesen 60 bronz-, 95 ezüst- és 59 aranyérmet adott, a további különdíjak pedig az alábbi táblázatban tekinthetők meg. 

SZGE

A legszebb külalakért járó díj
 

I. díj

Hobaj József

II. díj

Ács József

III. díj

Gecse László Levente

 

Champion-díjazottak
 

Kategória

Díjazott

Termék

Repceméz

Balázs Botond József

Repceméz

Hársméz

Tőkés Attila

Hársméz

Napraforgóméz

Páll István

Napraforgóméz

Mézkülönlegesség (egyéb fajta méz)

Fülöp Domokos

Mézharmat

Vegyes méz

Ferencz Kova Dénes

Vegyes virágméz

Akácméz

HA-NIM BEE LIFE

Akácméz

Havasi méz

Kovács József

Havasi méz

 

Az év legkiválóbb mézei
 

I. díj

Kovács József

Havasi méz

II. díj

HA-NIM BEE LIFE

Akácméz

III. díj

Ferencz Kova Dénes

Vegyes méz

Különdíj

Fülöp Domokos

Mézharmatméz

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!