Hirdetés

Kezdődik a betakarítás

Jól indult az idei esztendő, ezért ha az extrém időjárás nem tesz kárt, jó burgonyatermésre lehet számítani, hektáronként 40-50 tonna is kijöhet.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 2 perc
Kezdődik a betakarítás
Illusztráció Fotó: László F. Csaba

A két hete tartó szárazság ugyan megállította a burgonya fejlődését, de az idei év nagyon jól indult, ezért borítékolható, hogy jó termésre lehet számítani. 

– Aki a pityókának megadott mindent, műtrágyát, a szükséges munkálatokat, permetezést, vegyszerezést és a vetőmagja is megfelelő volt, az hektáronként akár 40-50 tonna termésre is számíthat

– mondta érdeklődésünkre Molnár Gyárfás kistermelő gazda. Megtudtuk, hogy a burgonyaszedést a nagy cégek nagyjából augusztus huszadika környékén kezdik meg, és eltarthat október végéig is. Akik 20 hektárnál kisebb területen termelnek, általában szeptember elején kezdik a betakarítást. Remélhetőleg nem lesz extrém időjárás – amire pillanatnyi előrejelzések szerencsére nem utalnak – mert ha például sok eső lesz, akkor novemberig is elhúzódhat a burgonyaszedés, és a sok csapadék a pityóka tárolását is befolyásolja. A vizes termés hamar rothadásnak indul, ezért szárazon kell elraktározni azt – tájékoztatott Molnár Gyárfás.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!