Rönkházépítés lépésről lépésre (harmadik rész)

A rönkház barátságos, meghitt szállás, amely egészséges körülményeket biztosít a benne élőknek. A fa lélegzik, ezért nagyon jó a levegő minősége a ház falain belül. Mesterséges, káros anyagoktól mentes, így nem csoda, hogy nyugtató hatással van az emberre, főleg, ha ablakai csendes, szép tisztásra vagy hegyvidéki tájra nyílnak.

Péter Ágnes

A rönkházépítés folyamata gyakorlatilag akkor ér véget, amikor a helyére – vagyis a megrendelő által kívánt helyre – kerülnek a rönkök, amelyekből mesebeli házikó épül. Ezután már a lakók feladata, hogy berendezzék, otthonossá tegyék.
Sorozatunk végéhez érve Ferenczi Attilával, a Ferenczi Rönkházak rönkházépítő vállalkozás vezetőjével Székelyvarságon jártunk, a Hidegaszó és a Nagy-Küküllő találkozásánál, ahová egyik építményük került. Az 5 × 5 méteres, terasszal is rendelkező faház homlokzatán hatalmas ablakok láthatók, ahonnan télen-nyáron szép a kilátás. A ház a telephelyen 2021-ben épült, 2022 tavaszán került jelenlegi helyére, és év végén már lakható volt. Ferenczi Attila emlékeztetett, hogy a farönkök roskadása nem gátolja a beköltözést, sem az épületgépészet kialakítását. Figyelembe kell venni a roskadást, és mindent úgy kell kialakítani, hogy követhesse a fa mozgását – legalábbis az elmúlt húsz év rönkházépítői tapasztalata ezt mutatja.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Rönkházépítés lépésről lépésre (harmadik rész)
Az általuk készített házak többsége egyedi, az ügyfelek tervei szerint készül el, kevés alkalommal dolgoznak saját terveik alapján. Mint Ferenczi Attila mondta, a tervrajz részleteit mindig megbeszélik az ügyféllel, mert fontos, hogy a tervrajz észszerű legyen, és az anyag tulajdonságait figyelembe vegye.

– Egy ilyen házban természetes anyagok veszik körül a lakót, ami nagyon jó közérzetet eredményez. A fa tulajdonságai közé tartozik, hogy a nedves levegőből a párát magába szívja és később leadja. Így a jó klíma garantált, ráadásul télen hamar kifűthető

– sorolta a rönkházban élés előnyeit Ferenczi Attila.

Rönkházépítés lépésről lépésre (harmadik rész)
Sokan félnek, hogy a fában rovarok, bogarak telepedhetnek meg, de a rönkházépítő tapasztalata az, hogy megfelelő odafigyeléssel semmivel sem gyakoribb a rovarok megtelepedése egy rönkházban, mint egy téglaházban. Egy másik, gyakori félelem a rönkházak élettartamával kapcsolatos: van, aki attól tart, hogy nem elég hosszú életű egy ilyen épület. Ferenczi Attila azonban felhívta a figyelmet az eresz hosszára: mivel az átlagosnál jobban túlnyúlik, ezért védi a falakat az esőtől és a napsütéstől is. Emellett ma már rendkívül jó minőségű anyagokat lehet kapni a fa konzerválására, kívül és belül egyaránt. Az építőmester belül méhviaszalapú anyagokat vagy jó minőségű lenmagolajat ajánl, de azt mondta, hogy külső kezelés nélkül is védhető a fa, hiszen ők a ház átadása előtt gomba, rovar és penész ellen is kezelik a faanyagot. A tető védelmező hatását azonban érdemes szem előtt tartani, hiszen ez tudja megvédeni a fát a csapadéktól és a napsütéstől.
A már említett székelyvarsági ház elégedett tulajdonosa Kis Aladár székelyudvarhelyi lakos. Hétvégi házként használják, és mint mondta, régi vágyuk volt, ugyanis neki és feleségének régóta tetszettek a rönkházak. Idilli környezetben levő telkükre mesebeli házat szerettek volna építeni, és mint mondta, ez az álmuk meg is valósult. A ház felépítése óta nem tapasztaltak semmilyen problémát, az előnyeit viszont annál jobban megismerték.

Rönkházépítés lépésről lépésre (harmadik rész)

– Minden hétvégén újabb és újabb élményekkel megyünk haza, ami a háznak és a környezetnek is köszönhető. Ugyanakkor megnyugtató itt lenni, mindig olyan, mintha nyaralnánk. A rönkházban teljesen más a levegő, mint egy téglaházban. Ezt csak az tudja igazán, aki ilyen épületben lakik

– mondta végül Kis Aladár.

Rönkházépítés lépésről lépésre (harmadik rész)


Rönkházépítés lépésről lépésre (második rész)

Miután kiválasztották a megfelelő fákat, a rönkök a Ferenczi Rönk­ház telephelyére kerülnek, ahol megmunkálják a faanyagot, kifa­­ragják, összeillesztik és felépítik. A megszámozott rönköket lebontják és teherautón oda szállítják, ahová a megrendelő kívánja. Száradáskor azonban a rönkök mozognak, és ezt a mozgást, zsugorodást az építőknek figyelembe kell venniük. Ferenczi Attila rönkházépítő szerint ez nem egzakt tudomány, hanem tapasztalaton alapuló gyakorlati tudás.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!