Virtuálisan tanulnak a Bolyai Nyári Akadémia „diákjai”

HN-információ

 

 

Bolyai Nyári Akadémia 2.0 címmel szervezi meg idén a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége immár 28 éves múltra visszatekintő rendezvényét. A koronavírus okozta nehézségek miatt az idén online formában kellett átszervezniük az előadásokat és programokat. Az iratkozás már lezárult, a továbbképzés pedig július 26-án ér véget.

A Bolyai Nyári Akadémia 2.0 nemcsak az online helyszín miatt tér el ha­gyományos formájától, továbbképzési programot is hirdettek A tanulás jövője címmel, emellett szabadon hozzáférhető kísérőprogramokat ajánlanak minden érdeklődőnek.
– Fel sem merült bennünk a kérdés, hogy szervezzünk-e ebben az évben, vagy sem. Gyönyörű tervünk volt, amelyben szovátai megnyitóval Nagyszalontától Ka­lotaszentkirályon át Gyi­mes­középlokig, húsz különböző szekcióban zajlottak volna képzések a pedagógusi együttműködésekről – kezdte beszámolóját dr. Köllő Zsófia, az akadémia programigazgatója.

Rendhagyó nyári akadémia
Hozzátette, hogy a járványhelyzet miatt úgy döntöttek: az ötletet elteszik békésebb időkre, és valami újat próbálnak ki. Az előadók könyveket, módszereket, oktatási platformokat mutatnak be, lehetőség van népdal- vagy citeratanulásra, tematikus beszélgetésekbe való bekapcsolódásra, vannak érdekes szakmai előadások az érzelmi intelligenciától Erdély népzenéjén át a matematikai szöveges feladatokig. A bnya.rmpsz.ro honlapról minden esemény elérhető.
– A programra közel 500-an iratkoztak be, amely július elseje óta zajlik, bár igaz, hogy a kezdés után is voltak érdeklődők, akiket nem tudtunk fogadni. A kísérőprogramok bármikor megtekinthetők, július 24-ig mindennap ajánlunk eseményeket. A plenáris előadások nézettsége már ezer körül jár, de a többi videónkat is több százan látták már. Az erre a célra készült anyagok visszanézhetők a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének YouTube-csatornáján – tette hozzá Köllő Zsófia.
 

Volt, aki Kínából jelentkezett be
A főszervező hangsúlyozta, hogy az ilyen jellegű rendezvények esetében fontos tényező a személyes találkozás, a közvetlen beszélgetés, amelyeket most nélkülözni kellett. Ennek ellenére lehetőség volt olyan előadókat is megszólaltatni, akik személyesen nem tudtak volna megjelenni.
– Magyarországi neves szakemberek mellett, Erdeiné Halkovics Dorottya is bejelentkezett, Kínából, aki magyar és angol nyelvű körjátékokról beszélt a résztvevőknek. Kipróbálhattunk egy új formátumot és az élőben közvetített ünnepi megnyitót, amelyet mi magunk is izgalommal vártunk – fűzte hozzá a szakértő. Az akadémia célja a pedagógusok szakmai fejlődése, a korszerű tudás átadása, fórum biztosítása, ahol tapasztalatot cserélhetnek.
– A visszajelzések azt mutatják, hogy az átszervezés sikeres volt és virtuálisan is hatékony. Ugyanakkor mindenki várja már a személyes találkozást, a jelenlétet igénylő képzéseket, amelyeket talán jövőben már jobban fogunk értékelni – zárta gondolatait dr. Köllő Zsófia. 



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!