Hirdetés

Tárgyal kedden a minisztérium a szakszervezetekkel

Tárgyalásra hívták a tanügyi szakszervezetek képviselőit az Oktatási Minisztériumhoz kedden 11 órára – nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség elnöke.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 2 perc
Tárgyal kedden a minisztérium a szakszervezetekkel
Illusztráció Fotó: Veres Nándor

Marius Nistor szerint az érdekvédelmi szervezetek vezetői mellett a tanulói és a szülői szervezetek képviselői is jelen lesznek az egyeztetésen. Hozzátette, a tárgyaláson

„a következő időszakban alkalmazandó stratégiáról” tárgyalnak majd, tekintve, hogy közeleg az országos vizsgák időpontja, és jelen helyzetben sem a vizsgák felügyeletéhez, sem a javításhoz nem lenne elegendő tanár.

A Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség elnöke hangsúlyozta, kedden is lesznek tüntetések több megyében, és a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) vezetőivel rövidesen eldöntik, hogy szerveznek-e egy újabb nagyszabású tüntetést a fővárosban.

Marius Nistor rámutatott, felelőtlenség volt a kormány részéről kijelenteni, hogy lezártnak tekinti a tárgyalásokat a szakszervezetekkel, mert ezzel még elszántabbá tette a tanügyi alkalmazottakat. „Egy felelős kormány az utolsó pillanatig tárgyalt volna, tekintve, hogy nagyszabású sztrájkkal áll szemben, és közelednek az országos vizsgák” – fogalmazott.

Dan Cărbunaru kormányszóvivő június 1-jén bejelentette, hogy

a kormány elfogadta a tanügyi alkalmazottakat érintő sürgősségi rendeletet, amellyel teljesítette a szakszervezetek követeléseit, és ezzel lezártnak tekinti az egyeztetéseket.

Június 4-én a szakszervezeti szövetségek vezetői közölték, hogy folytatják az általános sztrájkot, mert nem tartják kielégítőnek a 2023/53-as sürgősségi kormányrendeletben foglaltakat. Közös közleményükben azt írták, a tanügyi dolgozók nevében továbbra is kérik: a kormány és a hatalmon levő politikai pártok fogadjanak el külön jogszabályt arról, hogy a pályakezdő tanárok fizetése nem lehet kisebb az országos bruttó átlagbérnél, és hogy a többi oktató fizetését progresszív módon, a betöltött tisztség, a végzettség, a szolgálati idő és a szakmai fokozat függvényében állapítják meg.

A szakszervezetek sérelmezik, hogy ezeket az előírásokat nem foglalták bele az új közoktatási törvénybe, és a 2023/53-as sürgősségi kormányrendeletnek is csak az indoklásában szerepelnek.

A tanügyi alkalmazottak elégedetlenek azzal is, hogy a készülő új bértáblát három év alatt léptetné érvénybe a kormány, és kérik ennek az periódusnak a lerövidítését.

A tanügyi általános sztrájk május 22-étől tart.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!