Hirdetés

Románia az uniós rangsor végén kullog, ami az élethosszig tartó tanulást illeti

Románia az uniós rangsor végén kullog a felnőttek élethosszig tartó tanulásban való részvételének tekintetében: az arány 4,9 százalék, ami fele az európai 10,8 százalékos aránynak – számoltak be a Concordia Munkáltatói Szövetség képviselői, akik kedden két jelentést mutattak be az élethosszig tartó tanulásról.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 3 perc
Románia az uniós rangsor végén kullog, ami az élethosszig tartó tanulást illeti
Illusztráció Fotó: Pixabay

Ezek szerint Románia vállalta, hogy 2027-re 4,9 százalékról 12 százalékra növeli ezt az arányt. Az uniós készségfejlesztési menetrend szerint 2030-ra a 25–64 éves felnőttek legalább 60 százalékának évente részt kellene vennie képzésben és oktatásban.

A továbbképzési lehetőségek elutasításának okai a következők (az ezeket megjelölők arányának sorrendjében): időhiány (62 százalék), nem érezték szükségét (39), egyéb okok (34), a tanfolyamok költsége (28), a tanfolyamok gyenge kínálata (24).

A válaszadók több mint fele (56,7 százalék) esetében a tanfolyamok szervezője általában a munkaadó.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A magasabb társadalmi-gazdasági státuszú személyek származási helyüktől függetlenül nagyobb arányban vesznek részt élethosszig tartó tanulási programokban. A 35 és 55 év közötti személyek vesznek részt leggyakrabban ilyen programokon, akár munkaidőben, akár szabadidőben szervezik őket, a fiatalokat pedig gyakrabban vonzzák a szabadidőben zajló programok. A részvevők magánéleti megfontolásokból (75 százalék), a jövedelmük növelése (36 százalék), illetve az álláshoz jutás (26 százalék) szempontjából tartják hasznosnak a képzési és oktatási programokat – derül ki a kutatási eredményekből.

A Concordia Munkaadói Szövetség AdultLearningROSK projektének részét képező jelentéseket a Demokráciakutató Központ készítette az Európai Unió támogatásával.

„Romániában az élethosszig tartó tanulás a lakosság nagy része számára továbbra is meglehetősen bonyolult és elérhetetlen fogalom.

Az erről szóló közpolitikánk és országos stratégiáink kevéssé alkalmazható. Ezek a problémák negatívan befolyásolják országunk gazdaságát, mert csökkentik a versenyképességünket. Annak érdekében, hogy segítsük a munkaadókat, a döntéshozókat, az oktatási intézményeket és a társadalom egészét a jelenség romániai dimenzióinak és koordinátáinak jobb megértésében, szerepet vállaltunk ebben a kutatásban, és néhány konkrét ajánlást is megfogalmaztunk a felnőttek szakképzési programokban való részvételének növelésére” – idézte Radu Burnete, a Concordia Munkáltatói Szövetség igazgatóját a Agerpres hírügynökség.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!