Hirdetés

Közel az amerikai vízummentesség Románia washingtoni nagykövete szerint

Románia az utolsó száz méteren van az amerikai vízummentességi program követelményeinek teljesítésében – jelentette ki Románia washingtoni nagykövete.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 2 perc
Közel az amerikai vízummentesség Románia washingtoni nagykövete szerint
Illusztráció Fotó: Pixabay

Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint Dan-Andrei Muraru úgy nyilatkozott: meggyőződése, hogy az amerikai pénzügyi év végéig, azaz október 1-ig sikerülni fog 3 százalék alá szorítani az elutasított romániai vízumkérelmek arányát, ami az egyik fő kritériuma, hogy Romániát felvegyék a Visa Waiver programba.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Mint mondta, idén nagyon sok vízumot adott ki az Egyesült Államok romániai kérelmezőknek, becslései szerint ezek száma meg fogja közelíteni az 50-60 ezret.

Rengeteg kérelem érkezik mind a magán-, mind a kormányzati szférából. A 2023. október 1-jén zárult pénzügyi év végén 8 százalék volt az elutasított kérelmek aránya, idén 3 százalék alá tudjuk szorítani

– adott hangot derűlátásának a diplomata.

A nagykövet emlékeztetett: a vízummentesség megszerzésének további feltétele a határokon átnyúló bűnözés és a terrorizmus elleni küzdelemre irányuló adatcserére vonatkozó, illetve egyéb biztonsági megállapodások megkötése, és amint ezeknek a kötelezettségeknek is eleget tesz Románia, tájékoztatják az amerikai felet.

Ezt követően várhatóan ez év végén vagy a jövő év első felében egy értékelőküldöttség érkezik az országba, majd miután az amerikai külügyminisztérium és a belbiztonsági minisztérium megállapítja, hogy Románia eleget tett a feltételeknek, felveszik az országot a vízummentességi programba.

Dan-Andrei Muraru hangsúlyozta, optimista ebben a kérdésben, mert mindkét ország elkötelezett a vízummentességi program követelményeinek teljesítése mellett. Az amerikai fél megértette, hogy Románia „túl régóta vár erre a pillanatra”, és Romániában is valós politikai akarat van az országnak a Visa Waiver programba való felvételére, így mindent megtesznek az ügyért.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!