Hirdetés

Két százalék fölött marad az idei gazdasági növekedés

A nehéz körülmények ellenére Románia gazdasági növekedése 2023-ban is a régióban kiugróan magas, 2 százalék feletti marad – üzente csütörtökön Klaus Iohannis a vezető romániai vállalkozások díjátadó gálája résztvevőinek.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 3 perc
Két százalék fölött marad az idei gazdasági növekedés
Fotó: Hargita Népe Archív

Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint az államfő gondolatait Cosmin Marinescu elnöki tanácsos olvasta fel a Román Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett rendezvény harmincadik kiadásán.
Üzenetében Iohannis emlékeztetett arra, hogy

a sorozatos válságokat követően a világgazdaság növekedése idén lelassult, a fejlett gazdaságokban nagyobb ütemben.

Ugyanakkor a fokozódó közel-keleti feszültségek miatt a gazdasági kilátások tovább romlanak, többek között az európai térségben is. Ennek ellenére a régió és az Európai Unió országaihoz képest Románia gazdasági növekedése 2023-ban is magas, 2 százalék feletti marad. „Ez (...) annak is köszönhető, hogy az üzleti szféra képes volt alkalmazkodni a világjárvány, az energiaválság, az ellátási lánc szűk keresztmetszetei és a nyersanyagárak emelkedése okozta jelentős nehézségekhez” – vélekedett az államfő.
Hangsúlyozta, hogy a járvány utáni időszak többszörös változásokat hozott a vállalkozások működésében és a gazdaság legtöbb ágazatában, de

a vezető vállalatok „mindezen kihívások ellenére” növelték a forgalmukat és a nyereségüket.


Iohannis szerint a gazdasági növekedés fő hajtóereje továbbra is a szolgáltatások maradnak, az ágazat forgalma 7,5 százalékkal nőtt 2022-hez képest.

Az iparban azonban a termelés tovább csökkent, az év első nyolc hónapjában a visszaesés meghaladta az 5 százalékot.

Az államfő megemlítette azt is, hogy Romániának továbbra is problémás a kereskedelmi mérlege, például a vegyiparban, bár a kereskedelmi deficit a fogyasztás lassulásának körülményei között jelentősen csökken.
„Romániának olyan koherens költségvetési politikára van szüksége, amely képes fenntartani a gazdasági teljesítményt, a pénzügyi stabilitást, és vonzza a külföldi befektetéseket. Ez az egyetlen módja annak, hogy teljes mértékben kiaknázzuk országunk gazdasági potenciálját” – üzente Iohannis, aki megértéséről biztosította a nemrég elfogadott deficitcsökkentő csomag miatt aggódó vállalatokat.
Az államfő meggyőződését fejezte ki, hogy a kormány lépni fog, ha ezek az intézkedések módosításra vagy kiegészítésre szorulnak. „A gazdasági növekedésnek, a beruházások vonzerejének és a jól működő piacoknak továbbra is kulcsfontosságú prioritásoknak kell maradniuk Románia számára” – fogalmazott üzenetében Iohannis.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!