Petőfi-kultusz és kiállítóterek

Hamarosan elkezdik a székely­ke­resztúri Gyárfás-kúria tatarozását, a kivitelezés után kávézó, kiállítóterek, fogadószobák kapnak helyet az épületben. A munkát még a nyáron elkezdik, és a tervek szerint jövőben befejezik a helyreállítást.

Simó Bernadette
Becsült olvasási idő: 4 perc
Petőfi-kultusz és kiállítóterek
Nem merül feledésbe a Petőfi-kultusz Fotó: Székelykeresztúr Polgármesteri Hivatala

Elkészültek a látványtervek, hamarosan elkezdik a székelykeresztúri Gyárfás-kúria javítását, amihez a Hívogató Románia. Az országjáró projekt örökségvédő program nyújt támogatást. A program a napokban hivatalosan is elindult, így a tervek szerint a nyár folyamán hozzákezdhetnek a munkához.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


A kúriát az 1700-as években a Wesselényi család építtette, majd a Bethlen és a Kemény család tulajdonában volt, a hozzá tartozó birtokkal együtt. Ezt vette meg a Gyárfás család, tagjai 1888-ban végeztek jelentős átépítést rajta, azóta nem tatarozták az épületet. A kúriát erős Petőfi-kultusz jellemzi, ugyanis ide érkezett meg Bem tábornok kíséretében Petőfi Sándor, aki utolsó óráit itt töltötte, az 1849. július 30-ról 31-re virradó éjszakán a ház akkori gazdájának a vendége volt. A legenda szerint a birtok udvarán található körtefa árnyékában írta utolsó versét.
A Hívogató Románia. Az országjáró projekt, jelentős összeggel, mintegy nyolcmillió lejjel támogatja a helyreállítást. A tervek szerint a jó állapotban lévő pince megmarad, az épületben közösségi teret, kávézót alakítanak ki. Recepció fogadja majd a látogatót, innen nyílnak majd a földszinti termek, ahol állandó és időszakos tárlatokat terveznek. Az állandó tárlatok főként arra lesznek hivatottak, hogy bemutassák a Gyárfás családot és megismertessék a Petőfi-kultuszt. A tornácot nyitott térré alakítják, kiülővel, amelyről rálátás nyílik majd a legendás körtefára. Az épület mögött a tetőtérbe vezető lépcső épül, amely a fogadószobákba és időszakos tárlatok rendezésére alkalmas kiállítótérbe vezet. A tetőtérben a különlegesen kidolgozott tetőszerkezet is látható lesz.
A munkát a tervek szerint 2024 őszéig elkezdik, és vélhetően még a jövő évben elkészülnek vele. A Hívogató Románia program nemcsak a helyreállításban nyújt anyagi segítséget Székelykeresztúrnak, de a továbbiakban a kúria népszerűsítésében is részt fog vállalni.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!