Jövőkép finisszázs

Még öt napig, október elsejéig látogatható a XII. Hargitai Szalon csoportos kiállítás a csíkszeredai Megyeháza Galériában. A több mint negyven művész közel hatvan különböző alkotását felvonultató tárlatot a „jövőkép” kulcsszó hangolja össze. Kovács Andrea beszámolója.

Kovács Andrea
Jövőkép finisszázs
A Hargitai Szalon többéves múltra tekint vissza Fotó: László F. Csaba

Negyvenkét művész közel hatvan alkotását tekintheti meg az érdeklődő közönség a XII. Hargitai Szalon kiállításán a Megyeháza Galériában. Az előző évekhez hasonlóan, a szervezők egy mottó mentén szólították közös gondolkodásra és alkotásra a Hargita megyében élő, megyei képzőművészeti alkotótáborokban részt vevő vagy megyénkkel rokonszenvező hivatásos képzőművészeket, az idei évben ez a kulcsszó a jövőkép volt.
Két héttel ezelőtt, a XII. Hargitai Szalon kiállításmegnyitóján Botár László kurátor elmondta: a szalon a hetvenes években Gaál András, majd Márton Árpád által életre hívott megyei tárlatok hagyományát folytatja. Ezeket évente megszervezték a rendszerváltásig, utána Szatmári László kezdeményezésére és szervezésében élesztették újra a művészek Hargita megyei seregszemléjét. A kétezres évek elejéről a szervezési munkát átvette a Hargita Megyei Kulturális Központ, majd néhány évvel később lett a megyei tárlatból Hargita Szalon, ekkortól vált tematikussá, és azóta osztanak ki két szakmai díjat is.

– Eleinte a megyei tárlatok a Hargita megyei képzőművészek közös művészeti fórumai voltak, később a helyi művészek távolmaradása végett kiszélesítettük a részvételi skálát, így a hargitai csupán a helyszínt jelöli, de már színesebb és a nagyobb művészrészvétel okán gazdagabb anyagot tudunk begyűjteni

– nyilatkozta.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Székedi Ferenc műkritikus szerint az elmúlt években a Botár László által javasolt közös témák többször is előrevetítettek olyan társadalmi helyzeteket is, amelyek később bekövetkeztek. Mintha igazolnák azt a történelmi tapasztalatot, miszerint a művészek, az alkotó-gondolkodó emberek a jövőbe látnak és gyakran megelőzik korukat. Az évek során téma volt a határok, az együttélés, a létformák, a gyökerek, a perifériák és idén a kurátor egyenesen azt kérte, hogy „lássanak a jövőbe”.
Az alkotások a képzőművészet valamennyi műfaját felölelik, a kiállítóteremben olaj- és akrilfestmények, grafikák, akvarellek, textíliák, kisplasztikák és művészi fotográfiák találkoznak. Az alkotók pedig nem csupán a megye, hanem az ország és Európa több részéből és érdemesnek tartották részt venni azon a szalonon, amely a maga ötletességével, sokoldalúságával nevet és rangot vívott ki magának a képzőművészeti életben – részletezte a műkritikus.

– A művészek úgy látják, hogy a jövő aligha lesz egységes, (…) a legkülönbözőbb gondolatokból, nézetekből, a mindennapi valóság ezernyi töredékéből áll majd össze. És azt hiszem, hogy nekik van igazuk

– vélekedett Székedi Ferenc.
A XII. Hargitai Szalon október elsejéig látogatható Csíkszeredában, de idén a szervezők elviszik Székelyudvarhelyre és egy kisebb válogatást Gyergyóremetére is „elvándoroltatnak”.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!